Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gołąbki w mojej wersji są z brązowym ryżem i mielonym mięsem drobiowym.Polane sosem pomidorowym świetnie smakują.
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 991
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 62
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 1126
Taki obiad często robiła babcia. Uwielbiam to połączenie domowego makaronu, k...
Odsłon: 179
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 991
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 62
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 1126
Taki obiad często robiła babcia. Uwielbiam to połączenie domowego makaronu, k...
Odsłon: 179
Składniki
Zagotować w dużym garnku wodę.
Kapustę obrać z wierzchnich liści ,wyciąć głąb.
Do wrzącej wody włożyć kapustę .(Wyciętym głąbem do dołu .) Kapustę zaparzać z jednej jak i drugiej strony przez króciutką chwilę.
Zaparzone liście delikatnie rozdzielić od kapusty i odkładać na bok.
Z każdego liścia przed nałożeniem farszu usunąć zgrubienia.
Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Ugotowany ryż ostudzić.
Cztery cebule pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na oleju, Cebulę pozostawić do ostygnięcia.
Mięso mielone przekładamy do większego naczynia.Do mięsa mielonego dodajemy,ryż , większą połowę usmażonej cebuli , cztery ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i dwie łyżki koperku. Przyprawiamy solą ,pieprzem czarnym .Farsz ma być pikantny ,lub jak kto woli.
Następnie na liście nakładamy porcję mięsa,wielkości kotletów. Zawijamy kapustę jak na krokiety.
Garnek wyłożyć niewykorzystanymi liśćmi z kapusty. Na wierzchu ułożyć ciasno gołąbki.Dodać liście laurowe i ziele angielskie.
Przygotować bulion warzywny ,zalać nim gołąbki tak żeby były lekko przykryte.Gotować ok 60 minut aż kapusta będzie miękka,
Ugotowane gołąbki przełożyć do innego naczynia. Wyjmujemy też ziele angielskie i liść laurowy.
Przygotowujemy sos do gołąbków. Do wywaru z gołąbków dajemy pomidory z puszki ,resztę cebuli , trzy ząbki czosnku przeciśnięte , sól, pieprz , paprykę czerwoną ,bazylię ,łyżkę masła i jedną łyżkę cukru.Gotujemy około. 15 minut. Sos miksujemy. Jeżeli sos jest rzadki to można go zagęścić mąką i dodać łyżkę śmietany.
Gołąbki przekładamy do garnka zalewamy sosem dodajemy bulionu w płynie i dusimy przez 10 minut Smacznego).