Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gołąbki w mojej wersji są z brązowym ryżem i mielonym mięsem drobiowym.Polane sosem pomidorowym świetnie smakują.
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 235
Polecam.
Odsłon: 719
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 36222
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 389
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 235
Polecam.
Odsłon: 719
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 36222
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 389
Składniki
Zagotować w dużym garnku wodę.
Kapustę obrać z wierzchnich liści ,wyciąć głąb.
Do wrzącej wody włożyć kapustę .(Wyciętym głąbem do dołu .) Kapustę zaparzać z jednej jak i drugiej strony przez króciutką chwilę.
Zaparzone liście delikatnie rozdzielić od kapusty i odkładać na bok.
Z każdego liścia przed nałożeniem farszu usunąć zgrubienia.
Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Ugotowany ryż ostudzić.
Cztery cebule pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na oleju, Cebulę pozostawić do ostygnięcia.
Mięso mielone przekładamy do większego naczynia.Do mięsa mielonego dodajemy,ryż , większą połowę usmażonej cebuli , cztery ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i dwie łyżki koperku. Przyprawiamy solą ,pieprzem czarnym .Farsz ma być pikantny ,lub jak kto woli.
Następnie na liście nakładamy porcję mięsa,wielkości kotletów. Zawijamy kapustę jak na krokiety.
Garnek wyłożyć niewykorzystanymi liśćmi z kapusty. Na wierzchu ułożyć ciasno gołąbki.Dodać liście laurowe i ziele angielskie.
Przygotować bulion warzywny ,zalać nim gołąbki tak żeby były lekko przykryte.Gotować ok 60 minut aż kapusta będzie miękka,
Ugotowane gołąbki przełożyć do innego naczynia. Wyjmujemy też ziele angielskie i liść laurowy.
Przygotowujemy sos do gołąbków. Do wywaru z gołąbków dajemy pomidory z puszki ,resztę cebuli , trzy ząbki czosnku przeciśnięte , sól, pieprz , paprykę czerwoną ,bazylię ,łyżkę masła i jedną łyżkę cukru.Gotujemy około. 15 minut. Sos miksujemy. Jeżeli sos jest rzadki to można go zagęścić mąką i dodać łyżkę śmietany.
Gołąbki przekładamy do garnka zalewamy sosem dodajemy bulionu w płynie i dusimy przez 10 minut Smacznego).