Do góry

Dania główne Przepis na:

gołąbkowa zapiekanka...

gołąbkowa zapiekanka...

Autor:

Przepisów i artykułów: 117 Ocena: 1616

Dodano:

Odsłon: 1191

pyszne danie o smaku tradycyjnych gołąbków............SMACZNEGO!!!

Składniki

  • ryż 2 woreczki
  • mięso mielone 1/2 kg
  • jajka 2 sztuki
  • kucharek 1 łyżka
  • papryka ostra mielona 1 łyżeczka
  • bazylia 1 łyżeczka
  • papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki
  • kapusta biała 1 główka/mniejsza
  • mleko 1/2 litra
  • przecier pomidorowy 150 ml
  • przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki
  • wędzona papryka w proszku 1 łyżeczka
  • kucharek 1 łyżeczka
  • śmietana gęsta 3 łyżki
  • mąka pszenna 4 łyżki
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
gołąbkowa zapiekanka...

Przygotowanie

  1. ugotowany bez soli ryż wsypać do miski, dodać mielone mięso wieprzowe, kucharka, papryki, bazylię, wbić całe jajka i wszystko dobrze ręką wyrobić

  2. kapustę białą obgotować jak na gołąbki, ściągać liście, usunąć zgrubienie, naczynie żaroodporne posmarować masłem, na dnie ułożyć liście kapusty, na to porcję mięsa, znowu liście kapusty i pozostałe mięso, nakryć liściami kapusty

  3. mleko, gęstą śmietanę, przecier pomidorowy, paprykę, przyprawę w płynie, mąkę pszenną rózgą wymieszać na gładki sos

  4. sos wylać na kapustę, nakryć pokrywą, piekarnik nagrzany na 220 C, grzanie góra/dół, piec około 35 minut, następnie bez pokrywy na termoobiegu w 160 C piec 10 minut

  5. kroić zapiekankę lekko przestudzoną

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń