Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Golonka to danie, za którym przepadają moi panowie - mąż i dwaj zięciowe. Dlatego gości na naszym stole przy okazji spotkań rodzinnych.
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 43
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 131
Przepis dnia
Spaghetti lubi chyba każdy., To jest dodatkowo urozmaicone dodatkiem oliwek...
Odsłon: 4184
Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8625
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 882
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 43
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 131
Przepis dnia
Spaghetti lubi chyba każdy., To jest dodatkowo urozmaicone dodatkiem oliwek...
Odsłon: 4184
Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8625
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 882
Składniki
Golonki kupuję już zapeklowane i zapakowane w siateczki. To bardzo ułatwia ich przygotowanie. Ostro zakończonym nożem, zrobić w każdej kilka głębokich nacięć i włożyć w każde po ząbku czosnku. Pozostałą mieszanką przypraw nacieramy dokładnie każdą z golonek. Odstawiamy do lodówki na noc.
Po tym czasie każdą z golonek rumienimy na smalcu z każdej strony. Przekładamy do żaroodpornego naczynia razem z tłuszczem, podlewamy piwem, obkładamy plastrami cebuli, dodajemy liście i ziele. Można dodać 1/2 szklanki wody lub więcej piwa.
Pieczemy 2 godziny w temperaturze 180 stopni. Od czasu do czasu zdejmujemy pokrywę i podlewamy golonki wytworzonym sosem.