Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Golonka to danie, za którym przepadają moi panowie - mąż i dwaj zięciowe. Dlatego gości na naszym stole przy okazji spotkań rodzinnych.
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 1235
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101594
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6069
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 1235
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101594
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6069
Składniki
Golonki kupuję już zapeklowane i zapakowane w siateczki. To bardzo ułatwia ich przygotowanie. Ostro zakończonym nożem, zrobić w każdej kilka głębokich nacięć i włożyć w każde po ząbku czosnku. Pozostałą mieszanką przypraw nacieramy dokładnie każdą z golonek. Odstawiamy do lodówki na noc.
Po tym czasie każdą z golonek rumienimy na smalcu z każdej strony. Przekładamy do żaroodpornego naczynia razem z tłuszczem, podlewamy piwem, obkładamy plastrami cebuli, dodajemy liście i ziele. Można dodać 1/2 szklanki wody lub więcej piwa.
Pieczemy 2 godziny w temperaturze 180 stopni. Od czasu do czasu zdejmujemy pokrywę i podlewamy golonki wytworzonym sosem.