Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mielone mięso, drobny makaron Orzo, przecier pomidorowy oraz dodatek marchewki i cebuli, to składniki, dzięki którym wyczarujesz grecką zapiekankę giouvetsi. Przepis pochodzi z 491. odcinka programu "Ewa Gotuje".
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5618
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 81
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 516
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1399
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5618
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 81
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 516
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1399
Składniki
Cebule pokroić w kostkę i zeszklić w garnku, na mocno rozgrzanej oliwie. Dorzucić pokrojone w talarki marchewki. Dodać pokrojone w kostkę mięso.
Wlać wino. Przyprawić solą i pieprzem. Dorzucić liście laurowe. Wymieszać i dusić przez chwilę. Wlać przecier pomidorowy. Przykryć i gotować na małym ogniu przez 40-45 minut.
Na patelni rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej makaron. Dodać do garnka z gulaszem. Wymieszać. Wlać szklankę wody. Doprawić solą. Wstawić do piekarnika z funkcją pary (30 minut, 180 st. C). Jeśli używamy zwykłego piekarnika to naczynie należy przykryć. Przed podaniem posypać startym serem.