Dania główne Przepis na:
Grillowana polędwica wieprzowa w rozmarynowej marynacie

Składniki
- swiezy posiekany rozmaryn, 3 lyzki
- czosnek posiekany, 4 zabki
- skorka z cytryny, 1 lyzka
- sok z cytryny, 1/4 szklanki
- oliwa z oliwek, 2 lyzki
- miod, 2 lyzki
- platki chili, 1 lyzeczka
- musztarda dijon, 1/4 szklanki
- sos sojowy, 1/4 szklanki
- swiezy sok z pomaranczy, 1/4 szklanki
- poledwica wieprzowa, 2 sztuki
3-4 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Wszystkie skladniki procz poledwicy wymieszac razem. Pol szklanki powstalej marynaty zachowac, reszte polaczyc z miesem. Marynowac okolo 10 min (maksymalnie do 8 godzin). Grillowac na srednim "ogniu" po 2 minuty z kazdej strony. Nastepnie Przelozyc mieso w miejsce gdzie jest nizsza temperatura i mieso nie bedzie bezposrednio w ogniu. Jesli grill posiada pokrywe to przykryc nia mieso, jesli nie to uzyc folii aluminiowej. Grillowac okolo 15 min, przewracajac i smarujac zachowana marynata co kilka minut.(temperatura miesa w srodku powinna miec okolo 63stC) Gotowe mieso ulozyc na desce do krojenia, owinac folia aluminiowa i pozostawic na okolo 5 min (Zapobiega to utracie "soku") Po uplywie tego czasu pokroic mieso na plastry (powinno byc lekko rozowe w srodku)
Komentarze do przepisu (6)

gocha01 28 maja 2012Zgłoś do usunięcia
Super przepis,ale szkoda,ze polędwica jest tak dramatycznie droga:-/0 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 01 maja 2011Zgłoś do usunięcia
Slicznie wyglada Twoje mieso!0 Kto głosował? | Odpowiedz

jagoda114 29 kwietnia 2011Zgłoś do usunięcia
Mięsko wygląda bardzo smakowicie:)0 Kto głosował? | Odpowiedz

aktorod 23 listopada 2010Zgłoś do usunięcia
ależ kawał mięsa! Pysznie wygląda na tym zdjęciu.2 Kto głosował? | Odpowiedz

wiola1100 20 kwietnia 2010Zgłoś do usunięcia
świetny przepis na marynate napewno wykorzystam przy najbliższym grilowaniu,pozdrawiam0 Kto głosował? | Odpowiedz

koko6 20 kwietnia 2010Zgłoś do usunięcia
super przepis no i na pewno smak.Pozdrawiam.0 Kto głosował? | Odpowiedz