Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Trwa sezon na grilla oraz na czosnek niedźwiedzi, który doda wyrazistego smaku i cudownego aromatu daniom przygotowanym na ruszcie. Dzisiaj zapraszam na pyszne, lekkie i soczyste kotleciki mielone z piersi kurczaka z dodatkiem czosnku niedźwiedziego. Kotleciki grillowane są na patyczkach do szaszłyków, co jest wygodnym sposobem ich przygotowania oraz świetną propozycją podania podczas spotkań na świeżym powietrzu.
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2964
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 125
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 49
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 60
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 61
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2964
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 125
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 49
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 60
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 61
Składniki
Pierś z kurczaka mielimy w maszynce do mięsa, a szalotkę i czosnek niedźwiedzi drobno siekamy. Mięso dobrze wyrabiamy z łyżką zimnej wody do momentu, aż przestanie kleić nam się do rąk. Dodatek wody sprawi, że kotlety będą miękkie i bardzo soczyste w środku. Dzięki odpowiedniemu wyrobieniu mięsa, nie musimy dodawać do niego bułki tartej. W ten sposób otrzymamy 100% mięsne, białkowe kotlety. Do mięsa dodajemy pokrojony czosnek niedźwiedzi i szalotkę, wbijamy jajko, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy.
Małe porcje mięsnej masy formujemy w dłoniach, spłaszczając kotlety na grubość około 2 cm, a w ich środek wbijamy patyczek do szaszłyków. Przekładamy je na dobrze rozgrzany ruszt lub patelnię grillową (wcześniej lekko wysmarowaną olejem, aby zapobiec przywieraniu do niej mięsa) i grillujemy je około 4 minut z każdej strony.