Do góry

Dania główne Przepis na:

Grillowane kotleciki z czosnkiem niedźwiedzim

Grillowane kotleciki z czosnkiem niedźwiedzim

Autor:

Przepisów i artykułów: 1024 Ocena: 28585

Dodano:

Odsłon: 414

Trwa sezon na grilla oraz na czosnek niedźwiedzi, który doda wyrazistego smaku i cudownego aromatu daniom przygotowanym na ruszcie. Dzisiaj zapraszam na pyszne, lekkie i soczyste kotleciki mielone z piersi kurczaka z dodatkiem czosnku niedźwiedziego. Kotleciki grillowane są na patyczkach do szaszłyków, co jest wygodnym sposobem ich przygotowania oraz świetną propozycją podania podczas spotkań na świeżym powietrzu.

Składniki

  • 400 g piersi z kurczaka
  • 1 cebula szalotka
  • 5 liści czosnku niedźwiedziego
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • duża szczypta ostrej papryki
  • 1 łyżka zimnej wody
  • sól i pieprz do smaku
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Grillowane kotleciki z czosnkiem niedźwiedzim

Przygotowanie

  1. Pierś z kurczaka mielimy w maszynce do mięsa, a szalotkę i czosnek niedźwiedzi drobno siekamy. Mięso dobrze wyrabiamy z łyżką zimnej wody do momentu, aż przestanie kleić nam się do rąk. Dodatek wody sprawi, że kotlety będą miękkie i bardzo soczyste w środku. Dzięki odpowiedniemu wyrobieniu mięsa, nie musimy dodawać do niego bułki tartej. W ten sposób otrzymamy 100% mięsne, białkowe kotlety. Do mięsa dodajemy pokrojony czosnek niedźwiedzi i szalotkę, wbijamy jajko, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy.

  2. Małe porcje mięsnej masy formujemy w dłoniach, spłaszczając kotlety na grubość około 2 cm, a w ich środek wbijamy patyczek do szaszłyków. Przekładamy je na dobrze rozgrzany ruszt lub patelnię grillową (wcześniej lekko wysmarowaną olejem, aby zapobiec przywieraniu do niej mięsa) i grillujemy je około 4 minut z każdej strony.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Docherro 11 maja Uwielbiam czosnek niedźwiedzi,kotleciki fantastyczne:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 10 maja Oj tak, trwa ;) Kurczaczek w takim wydaniu, to pyszności. Do tego ten czosnek, mniami :)

Ja bym dodał dwie szczypty ostrej papryki ;p
No i ta bazylia, jako dodatek mnie rozbraja :)
Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń