Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Trwa sezon na grilla oraz na czosnek niedźwiedzi, który doda wyrazistego smaku i cudownego aromatu daniom przygotowanym na ruszcie. Dzisiaj zapraszam na pyszne, lekkie i soczyste kotleciki mielone z piersi kurczaka z dodatkiem czosnku niedźwiedziego. Kotleciki grillowane są na patyczkach do szaszłyków, co jest wygodnym sposobem ich przygotowania oraz świetną propozycją podania podczas spotkań na świeżym powietrzu.
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4185
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416531
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4185
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416531
Składniki
Pierś z kurczaka mielimy w maszynce do mięsa, a szalotkę i czosnek niedźwiedzi drobno siekamy. Mięso dobrze wyrabiamy z łyżką zimnej wody do momentu, aż przestanie kleić nam się do rąk. Dodatek wody sprawi, że kotlety będą miękkie i bardzo soczyste w środku. Dzięki odpowiedniemu wyrobieniu mięsa, nie musimy dodawać do niego bułki tartej. W ten sposób otrzymamy 100% mięsne, białkowe kotlety. Do mięsa dodajemy pokrojony czosnek niedźwiedzi i szalotkę, wbijamy jajko, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy.
Małe porcje mięsnej masy formujemy w dłoniach, spłaszczając kotlety na grubość około 2 cm, a w ich środek wbijamy patyczek do szaszłyków. Przekładamy je na dobrze rozgrzany ruszt lub patelnię grillową (wcześniej lekko wysmarowaną olejem, aby zapobiec przywieraniu do niej mięsa) i grillujemy je około 4 minut z każdej strony.