Do góry

Dania główne Przepis na:

Grillowany kurczak z warzywami i serem

Grillowany kurczak z warzywami i serem

Autor:

Przepisów i artykułów: 332 Ocena: 2067

Dodano:

Odsłon: 1093

Pierś kurczaka naszpikowana kolorowymi warzywami i posypana mozzarellą wygląda pięknie i smakuje pysznie. Danie to możemy zrobić bez wychodzenia z domu na patelni grillowej i cieszyć się grillowaną potrawą mimo niesprzyjającej aury.

Składniki

  • 2 piersi kurczaka
  • marynata: 2 łyżki oleju ząbek czosnku 1 cm kawałek imbiru skórka otarta z cytryny kilka plasterków chili gałązka rozmarynu szcz
  • przyprawy: sól ziołowa pieprz cayenne papryka słodka pieprz kolorowy ziarna kolendry gorczyca
  • warzywa: czerwona cebula cukinia kolorowa papryka bakłażan
  • mozzarella lub inny ulubiony żółty ser do posypania
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Grillowany kurczak z warzywami i serem

Przygotowanie

  1. Na głęboki talerz wlewamy olej, dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku, starty imbir, skórkę z cytryny, chili, drobno posiekane listki rozmarynu i szafran, mieszamy.
    Do mieszanki oleju i ziół wkładamy piersi kurczaka, dokładnie nacieramy mięso. Następnie mięso posypujemy ze wszystkich stron przyprawami i nacieramy. Odstawiamy na 15-30 minut.

  2. W czasie, gdy mięso się marynuje przygotowujemy warzywa. Cebulę i cukinię cienko szatkujemy. Kolorowe papryki kroimy w paski.

  3. Piersi nacinamy w kilku miejscach. W nacięcia wkładamy warzywa.

  4. Piersi układamy na rozgrzanej żeliwnej patelni grillowej, podsmażamy 5 minut. Następnie piersi posypujemy startym serem, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i dopiekamy przez 10-15 minut.

    Mięso podajemy z kaszą, ryżem lub quinoa.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń