Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na smacznego i soczystego łososia z grilla w aromatycznej marynacie, podawanego z kaszą bulgur i warzywami.
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 123
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 70
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 742
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 355
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 123
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 70
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 742
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 355
Składniki
Na początku przygotowujemy marynatę do ryby: Do miseczki dodajemy olej rzepakowy, sos sojowy, płaską łyżeczkę kminku i dwa przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wszystko dokładnie mieszamy dla odpowiedniego połączenia składników.
Łososia pozbawiamy skóry, dzielimy na porcje, przekładamy do naczynia i zalewamy je wcześniej przygotowaną marynatą. Tak przygotowaną rybę wkładamy na około godzinę do lodówki dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.
Czerwoną paprykę kroimy w kostkę, a marchewki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Tak pokrojone warzywa podsmażamy na oleju rzepakowym, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, a następnie dusimy przez chwilę, aby odpowiednio zmiękły.
Kaszę bulgur gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki masła. Po ugotowaniu dodajemy ją do podduszonych warzyw, mieszamy i doprawiamy całość sosem sojowym.
Kawałki zamarynowanego łososia grillujemy około 3 minut z każdej strony.
Życzę smacznego! :)