Do góry

Dania główne Przepis na:

Grillowany stek z tuńczyka

Przepis dnia 2020-09-06
Grillowany stek z tuńczyka

Autor:

Przepisów i artykułów: 973 Ocena: 26463

Dodano:

Odsłon: 160

Tuńczyk to zdrowa, niskokaloryczna ryba, która zachwyca swym wyjątkowym smakiem oraz mocą wartości odżywczych. Stanowi doskonałe źródło białka, dostarcza nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 EPA i DHA, selen, magnez, fosfor i potas, witaminę D oraz witaminy z grupy B. Dzięki swym właściwościom jest idealnym posiłkiem dla osób aktywnych fizycznie. Uwielbiam grillowane steki, bo to szybki sposób na smaczny i pełnowartościowy posiłek. Dzisiaj zapraszam na tuńczyka z ostrą nutką harissy na puree z kalafiora.

Składniki

  • stek z tuńczyka
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/4 łyżeczki harissy
  • świeżo mielony pieprz
  • PUREE Z KALAFIORA:
  • 1/2 główki kalafiora
  • 2 łyżki masła
  • 1/4 szklanki mleka
  • 100 ml śmietany
  • sól i pieprz
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Grillowany stek z tuńczyka

Przygotowanie

  1. Kalafior dzielimy na małe różyczki i smażymy je na maśle przez około 4-5 minut. Następnie dolewamy mleko i dusimy pod przykryciem przez 3 minuty. Po tym czasie dodajemy śmietanę i gotujemy kalafior do momentu, aż stanie się miękki. Na koniec doprawiamy wszystko solą oraz pieprzem i miksujemy na gładką masę.

  2. Stek z tuńczyka myjemy w zimnej wodzie i osuszamy na ręczniku papierowym. Oliwę z oliwek łączymy z sosem sojowym i harissą. Do tak powstałej marynaty wkładamy tuńczyka i odstawiamy na około 30 minut. Po tym czasie stek obsypujemy świeżo zmielonym pieprzem i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej po około 2 minuty z każdej strony (mięso tuńczyka powinno być różowe w środku). Usmażone steki układamy na puree z kalafiora i podajemy danie z ulubionymi dodatkami.

  3. Do smażenia wybierajmy grubsze steki, aby mięso było idealne w środku - delikatne i różowe, a nie przesuszone.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń