Do góry

Dania główne Przepis na:

Groch na gęsto z boczkiem i kiełbasą w pomidorach

Groch na gęsto z boczkiem i kiełbasą w pomidorach

Autor:

Przepisów i artykułów: 498 Ocena: 3586

Dodano:

Odsłon: 389

Groch łuskany podany z boczkiem, kiełbasą i polędwicą /a właściwie z wędlinami zalegającymi w lodówce/ duszone z pomidorami i doprawione na pikantnie.

Składniki

  • groch łuskany 30 dag
  • kiełbasa śląska 1 szt
  • boczek surowy 10 dag
  • polędwica sopocka 15 dag
  • cebula 1 szt średnia
  • czosnek 2 ząbki
  • zmiksowane pomidory 300 ml
  • suszona natka kolendry 1 łyżeczka
  • harissa /przyprawa w proszku/ 1 łyżeczka płaska
  • sól do smaku
  • pieprz mielony do smaku
  • natka pietruszki do dekoracji
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Groch łuskany płuczemy, zalewamy wodą /do poziomu grochu/, solimy i gotujemy 25-30 min. Odcedzamy.
    W czasie gdy groch będzie się gotował na głęboką patelnię wrzucamy pokrojony w kostkę boczek i podsmażamy aż wytopi się tłuszcz. Na patelnię wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek i smażymy 2-3 min. mieszając by się nie przypaliły. Następnie dodajemy pokrojoną kiełbasę i polędwicę i oprószamy harissą /ok. 0,5 łyżeczki/.
    Gdy kiełbasa się zrumieni dodajemy groch, zmiksowane pomidory, natkę suszonej kolendry i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i harissą. Dusimy do czasu aż groch będzie miękki ale nie rozgotowany na pulpę.
    Danie podajemy z pieczywem - najlepiej smakuje z bagietką czosnkową.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń