Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Groch łuskany podany z boczkiem, kiełbasą i polędwicą /a właściwie z wędlinami zalegającymi w lodówce/ duszone z pomidorami i doprawione na pikantnie.
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 107
Zastanawialiście się kiedyś skąd swoją nazwę wzięły leniwe pierogi? Leniwe są...
Odsłon: 289
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 2870
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 107
Zastanawialiście się kiedyś skąd swoją nazwę wzięły leniwe pierogi? Leniwe są...
Odsłon: 289
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 2870
Składniki
Groch łuskany płuczemy, zalewamy wodą /do poziomu grochu/, solimy i gotujemy 25-30 min. Odcedzamy. W czasie gdy groch będzie się gotował na głęboką patelnię wrzucamy pokrojony w kostkę boczek i podsmażamy aż wytopi się tłuszcz. Na patelnię wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek i smażymy 2-3 min. mieszając by się nie przypaliły. Następnie dodajemy pokrojoną kiełbasę i polędwicę i oprószamy harissą /ok. 0,5 łyżeczki/. Gdy kiełbasa się zrumieni dodajemy groch, zmiksowane pomidory, natkę suszonej kolendry i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i harissą. Dusimy do czasu aż groch będzie miękki ale nie rozgotowany na pulpę. Danie podajemy z pieczywem - najlepiej smakuje z bagietką czosnkową.