Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczna, pożywna i sycąca grochówka. W sam raz na jesienne obiadki.
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10268
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2900
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2001
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 763
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10268
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2900
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2001
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 763
Składniki
Groch namoczyć przez minimum 2 godziny a następnie porządnie odcedzić.
Boczek obrać ze skóry i pokroić w kostkę.
Marchew i pietruszkę obrać, wymyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w piórka.
Marchew, pietruszkę i cebulę dodać do boczku i wszystko razem podsmażyć.
Warzywa z mięsem przełożyć do garnka, zalać je 2 litrami wody, dodać wędzone żeberka.
Zupę doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, i majerankiem, gotować przez 45 minut.
Po tym czasie groch odcedzić i dodać go do zupy, posolić do smaku i całość gotować do czasu, aż groch będzie miękki.
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i ugotować w osolonej wodzie, dodać do zupy.
W razie potrzeby grochówkę można zagęścić zasmażką- ja tego nie robiłam, moja wyszła wystarczająco gęsta. Smacznego ;)