Do góry

Dania główne Przepis na:

Grochówka

Grochówka

Autor:

Przepisów i artykułów: 68 Ocena: 1962

Dodano:

Odsłon: 4569

Smaczna, pożywna i sycąca grochówka. W sam raz na jesienne obiadki.

Składniki

  • 500 g łuskanego grochu
  • 500 g wędzonego boczku
  • 5 wędzonych żeberek
  • 1 duża marchewka
  • 3 cebule
  • 1 duża pietruszka
  • sól do smaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki majeranku
  • 6 ziemniaków
  • zasmażka (opcjonalnie)
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Grochówka

Przygotowanie

  1. Groch namoczyć przez minimum 2 godziny a następnie porządnie odcedzić.

  2. Boczek obrać ze skóry i pokroić w kostkę.

  3. Marchew i pietruszkę obrać, wymyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w piórka.

  4. Marchew, pietruszkę i cebulę dodać do boczku i wszystko razem podsmażyć.

  5. Warzywa z mięsem przełożyć do garnka, zalać je 2 litrami wody, dodać wędzone żeberka.

  6. Zupę doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, i majerankiem, gotować przez 45 minut.

  7. Po tym czasie groch odcedzić i dodać go do zupy, posolić do smaku i całość gotować do czasu, aż groch będzie miękki.

  8. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i ugotować w osolonej wodzie, dodać do zupy.

  9. W razie potrzeby grochówkę można zagęścić zasmażką- ja tego nie robiłam, moja wyszła wystarczająco gęsta.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń