Do góry

Dania główne Przepis na:

grzybowy gulasz

grzybowy gulasz

Autor:

Przepisów i artykułów: 279 Ocena: 2276

Dodano:

Odsłon: 598

Kremowy i bardzo aromatyczny. Propozycja na bezmięsny obiad

Składniki

  • boczniaki - 400 g
  • brązowe pieczarki - 300 g
  • cebula - 1 duża
  • czosnek - 2-3 ząbki
  • świeży tymianek - 3-4 gałązki
  • liście laurowe - 3-4 szt
  • ziele angielskie - kilka kulek
  • wędzona papryka w proszku - 1 łyżeczka
  • koncentrat pomidorowy - 1 płaska łyżka
  • białe wytrawne wino - 250 ml
  • bulion warzywny - 250 ml
  • śmietana 30 % - 150 ml
  • sól, pieprz
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
grzybowy gulasz

Przygotowanie

  1. Cebulę pokroić w piórka, grzyby w grube plastry, czosnek przecisnąć przez praskę.

  2. Na dużej patelni rozgrzać łyżkę masła. Zeszklić cebulę, dodać grzyby i czosnek, smażyć kilka minut. Następnie wlać wino i dusić do odparowania alkoholu.

  3. Do grzybów dodać tymianek, liście laurowe i ziele angielskie, wędzoną paprykę i koncentrat pomidorowy, wlać bulion. Gotować na średnim ogniu przez około 10 minut.

  4. Na koniec sos zabielić śmietaną, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z ziemniaczanym pure lub kaszą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń