Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
No i nadszedł ten czas, by zmienić swoje upodobania kulinarne. W życiu tak bywa, czasami choroba weryfikuje. Oczywiście całkiem nie rezygnuję z mięsa, jednak nie będzie już składnikiem głównym wszystkich potraw. Od dzisiaj przepisy będą bardziej lekkostrawne, nie chodzi o termin „fit” bo jakoś nie ciągnie mnie do tego terminu. Będzie bardziej zdrowo, ale równie apetycznie. Dzisiaj przedstawię Wam alternatywę dla gulaszu. Tak, można zrobić bezmięsny choć w smaku przypomina mięso. Tutaj użyłem Jackfruit, czyli owocu drzewa chlebowego. Młody, niedojrzały owoc ma smak i konsystencję podobną do mięsa. Jackfruit można przygotowywać na różne sposoby. Idealnie komponuje się z różnymi warzywami i przyprawami. Jeśli ciekawi jesteście efektu zachęcam do wypróbowania przepisu. Wszystkim, którzy znaleźli się w podobnej sytuacji lub pragną zmienić swoje przyzwyczajenia żywnościowe, życzę Zdrówka i Smacznego! <AG>
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22506
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14796
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4588
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44010
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 594
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 598
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22506
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14796
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4588
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44010
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 594
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 598
Składniki
Jackfruit odcedzamy z zalewy, płuczemy pod bieżącą wodą, większe kawałki kroimy na pół. Osuszamy papierowym ręcznikiem. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek, szklimy, wrzucamy owoc. Smażymy przez kilka minut, delikatnie mieszając. Pod koniec wsypujemy mąkę. Następnie dodajemy pastę paprykową, passatę pomidorową, zalewamy wrzątkiem. Dokładnie mieszamy, dodajemy przyprawy i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu przez kwadrans. Paprykę kroimy na mniejsze kawałki po kwadransie dodajemy do sosu. Całość dusimy na wolnym ogniu przez 10 minut. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z kaszą i ogórkiem kiszonym.