Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
No i nadszedł ten czas, by zmienić swoje upodobania kulinarne. W życiu tak bywa, czasami choroba weryfikuje. Oczywiście całkiem nie rezygnuję z mięsa, jednak nie będzie już składnikiem głównym wszystkich potraw. Od dzisiaj przepisy będą bardziej lekkostrawne, nie chodzi o termin „fit” bo jakoś nie ciągnie mnie do tego terminu. Będzie bardziej zdrowo, ale równie apetycznie. Dzisiaj przedstawię Wam alternatywę dla gulaszu. Tak, można zrobić bezmięsny choć w smaku przypomina mięso. Tutaj użyłem Jackfruit, czyli owocu drzewa chlebowego. Młody, niedojrzały owoc ma smak i konsystencję podobną do mięsa. Jackfruit można przygotowywać na różne sposoby. Idealnie komponuje się z różnymi warzywami i przyprawami. Jeśli ciekawi jesteście efektu zachęcam do wypróbowania przepisu. Wszystkim, którzy znaleźli się w podobnej sytuacji lub pragną zmienić swoje przyzwyczajenia żywnościowe, życzę Zdrówka i Smacznego! <AG>
Staropolski piernik powinien dojrzewać nawet 2 miesiące. Ale co jeśli nie mas...
Odsłon: 99100
Puszysty piernik last minute, który zrobicie w zaledwie kilka chwil. Wystarcz...
Odsłon: 346
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 5109
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13751
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5914
Staropolski piernik powinien dojrzewać nawet 2 miesiące. Ale co jeśli nie mas...
Odsłon: 99100
Puszysty piernik last minute, który zrobicie w zaledwie kilka chwil. Wystarcz...
Odsłon: 346
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 5109
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13751
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5914
Składniki
Jackfruit odcedzamy z zalewy, płuczemy pod bieżącą wodą, większe kawałki kroimy na pół. Osuszamy papierowym ręcznikiem. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek, szklimy, wrzucamy owoc. Smażymy przez kilka minut, delikatnie mieszając. Pod koniec wsypujemy mąkę. Następnie dodajemy pastę paprykową, passatę pomidorową, zalewamy wrzątkiem. Dokładnie mieszamy, dodajemy przyprawy i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu przez kwadrans. Paprykę kroimy na mniejsze kawałki po kwadransie dodajemy do sosu. Całość dusimy na wolnym ogniu przez 10 minut. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z kaszą i ogórkiem kiszonym.