Do góry

Dania główne Przepis na:

Gulasz wieprzowy z ziemniakami i ogórkiem.

Gulasz wieprzowy z ziemniakami i ogórkiem.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1560 Ocena: 21404

Dodano:

Odsłon: 189

Wieprzowy gulasz z szynki podany z ziemniakami i marynowanym ogórkiem.

Składniki

  • szynka wieprzowa 1,5 kg
  • ziemniaki 1 kg
  • mąka ziemniaczana 2 łyżeczki
  • marynowane ogórki
  • suszona włoszczyzna 3 łyżki
  • domowa pasta rosołowa 1 łyżka
  • cebula 1 szt.
  • lubczyk mrożony
  • gałka muszkatołowa 1 łyżeczka
  • papryka słodka mielona 1 łyżeczka
  • czosnek 3 ząbki
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • zioła prowansalskie 2 szczypty
  • majeranek 1 łyżeczka
  • ziele angielskie 6 ziaren
  • liść laurowy 5 szt.
  • woda 1,5 litra
  • ciemny sos sojowy 3 łyżki
  • śmietana 30% 2 łyżki
  • tłuszcz do smażenia
  • bazylia do dekoracji
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Gulasz wieprzowy z ziemniakami i ogórkiem.

Przygotowanie

  1. Wymyte mięso kroimy w kostkę 2 cm. x 2 cm. i smażymy na gorącej patelni z tłuszczem. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę lekko solimy by zmiękły i gdy mięso będzie zarumienione dodajemy cebulę z czosnkiem, doprawiamy majerankiem i pieprzem i pod przykryciem dusimy do miękkości. Gdy mięsko z cebulką jest miękkie, dodajemy do garnka z gotującymi się warzywami (włoszczyzna) i domową kostką rosołową. Całość doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz i na małym ogniu dusimy przez 15-20 minut by smaki połączyły się. Dodajemy ciemny sos sojowy, doprawiamy jeszcze do smaku pozostałymi przyprawami i jeszcze chwilę gotujemy. Zagęszczamy sos mąką ziemniaczaną i lekko zabielamy śmietaną. W między czasie gotujemy ziemniaki.

  2. Gotowy gulasz podajemy z gulaszem i marynowanym ogórkiem.

    Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń