Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 993 Ocena: 27468
Dodano: 24.10.2018
Odsłon: 2130
1-2 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Cebulę kroimy w kostkę, szklimy ją na oleju rzepakowym i przekładamy do garnka. Oczyszczone mięso kroimy na mniejsze kawałki i smażymy na rumiano na tej samej patelni, na której smażyliśmy cebulę. Pod koniec dodajemy posiekany ząbek czosnku i smażymy przez krótką chwilę, tak aby jedynie wydobyć jego aromat.
Mięso również przekładamy do garnka, zalewamy je bulionem, dodajemy koncentrat pomidorowy, liść laurowy, ziele angielskie, cukier kokosowy, suszone grzyby, jałowiec, obie papryki, cząber, całą gałązkę świeżego rozmarynu i związaną natkę pietruszki. Wszystko dusimy na malutkim ogniu przez około 1 godzinę.
Po tym czasie do gulaszu dodajemy suszone śliwki oraz sos sojowy i dusimy dalej do miękkości mięsa (przez kolejną godzinę). Po tym czasie wyjmujemy gałązkę rozmarynu oraz natkę pietruszki i doprawiamy gulasz solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
* Jeśli sos będzie zbyt gęsty - dolejmy więcej bulionu, jeśli zbyt rzadki - zagęśćmy go odrobiną mąki.
* Karmelowy smak cukru kokosowego świetne podkreśli smak gulaszu.
Gulasz podajemy z ziemniakami lub kaszą gryczaną oraz kiszonym ogórkiem.
Życzę smacznego! :)
Na skróty
Komentarze do przepisu (14)

Docherro 27 października 2018Zgłoś do usunięcia
Pięknie podany i na pewno baaardzo smaczny..mniammm:) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

patros 26 października 2018Zgłoś do usunięcia
Bardzo smaczny Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

pelen_brzuszek 26 października 2018Zgłoś do usunięcia
bardzo smakowicie wygląda!!! :) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

Obserwator 25 października 2018Zgłoś do usunięcia
Ale pysznie. Zdjęcie wow ! Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

konhambos 25 października 2018Zgłoś do usunięcia
wysmienity gulasz! Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

GREGORHSPEED 24 października 2018Zgłoś do usunięcia
Pyszny obiadek <3 a ten sos, poezja <3 Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

babcitereskiciasta 24 października 2018Zgłoś do usunięcia
Dawno nie jadłam gulaszu wołowego.Kasiu Twój wygląda przepysznie.:) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz