Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Od czasu do czasu uwielbiam zjeść tradycyjny polski obiad. Od dawna "chodził" za mną gulasz wołowy w klasycznym towarzystwie ogórka i ziemniaczanego puree. Kiedy tylko kupiłam piękny kawałek świeżej i młodej wołowiny, wiedziałam, że przygotuję z niej aromatyczny gulasz. Dzisiaj chcę podzielić się z Wami przepisem na delikatne i kruche mięso wołowe w wyrazistym i lekko słodkim sosie z dodatkiem suszonych śliwek, grzybów oraz świeżego rozmarynu.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 26
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 1942
Polecam.
Odsłon: 402
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 612
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1966
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 26
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 1942
Polecam.
Odsłon: 402
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 612
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1966
Składniki
Cebulę kroimy w kostkę, szklimy ją na oleju rzepakowym i przekładamy do garnka. Oczyszczone mięso kroimy na mniejsze kawałki i smażymy na rumiano na tej samej patelni, na której smażyliśmy cebulę. Pod koniec dodajemy posiekany ząbek czosnku i smażymy przez krótką chwilę, tak aby jedynie wydobyć jego aromat.
Mięso również przekładamy do garnka, zalewamy je bulionem, dodajemy koncentrat pomidorowy, liść laurowy, ziele angielskie, cukier kokosowy, suszone grzyby, jałowiec, obie papryki, cząber, całą gałązkę świeżego rozmarynu i związaną natkę pietruszki. Wszystko dusimy na malutkim ogniu przez około 1 godzinę.
Po tym czasie do gulaszu dodajemy suszone śliwki oraz sos sojowy i dusimy dalej do miękkości mięsa (przez kolejną godzinę). Po tym czasie wyjmujemy gałązkę rozmarynu oraz natkę pietruszki i doprawiamy gulasz solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
* Jeśli sos będzie zbyt gęsty - dolejmy więcej bulionu, jeśli zbyt rzadki - zagęśćmy go odrobiną mąki. * Karmelowy smak cukru kokosowego świetne podkreśli smak gulaszu. Gulasz podajemy z ziemniakami lub kaszą gryczaną oraz kiszonym ogórkiem. Życzę smacznego! :)