Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gulasz z dyni to danie inspirowane kuchnią marokańską, mocno aromatyczne, pikantne i orientalne. Wspaniale wykorzystuje to pyszne, jesienne warzywo, które nie tylko dodaje słodyczy, ale także pięknego, pomarańczowego koloru. Przygotowanie jest szybkie i proste – wystarczy wrzucić wszystkie składniki do garnka i zagotować! Tę potrawę możesz z powodzeniem przygotować także na kilka dni i podawać je z innymi dodatkami – ryżem, pieczywem czy kaszą. Możesz podać ten gulasz także osobom na diecie wegańskiej.
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 695
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 392
Rosół niedzielny gotowany na porcji rosołowej z kaczki oraz na udku z kurczak...
Odsłon: 110
Smaczne mini zapiekanki przygotowane na grzankach z bułki francuskiej. Zapiek...
Odsłon: 70
Mięso uwędzone metodą garnkową, 3 godziny w temperaturze 40-50 stopni Celsjus...
Odsłon: 55
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 695
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 392
Rosół niedzielny gotowany na porcji rosołowej z kaczki oraz na udku z kurczak...
Odsłon: 110
Smaczne mini zapiekanki przygotowane na grzankach z bułki francuskiej. Zapiek...
Odsłon: 70
Mięso uwędzone metodą garnkową, 3 godziny w temperaturze 40-50 stopni Celsjus...
Odsłon: 55
Składniki
Dynię obierz i usuń pestki. Pokrój ją w kawałki o wielkości ok. 2,5 cm.
Cebulę drobno posiekaj, a marchewkę pokrój w kostkę lub słupki. Pieczarki pokrój w plasterki.
W dużym garnku rozgrzej oliwę. Dodaj cebulę i smaż ją do zeszklenia przez ok. 5 minut. Dodaj drobno posiekany czosnek i starty korzeń imbiru. Następnie dołóż pieczarki i smaż je do odparowania nadmiaru wody.
Dodaj marchewkę, dynię i bulion. Dopraw całość do smaku solą. Zmniejsz ogień od małego i gotuj do miękkości przez 30-40 minut.
Dodaj wszystkie pozostałe przyprawy i wymieszaj.
Gulasz z dyni podawaj na ciepło, z dodatkiem pieczywa lub ryżu. Przed zaserwowaniem posyp siekaną kolendrą.
Niewykorzystane resztki przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku. Spożyj w ciągu 6 dni. Gulasz możesz także zamrozić na 2-3 miesiące.