Do góry

Dania główne Przepis na:

Gulasz z indyka w sosie własnym.

Gulasz z indyka w sosie własnym.

Autor:

Przepisów i artykułów: 531 Ocena: 2918

Dodano:

Odsłon: 351

Polecam dziś na obiad gulasz z indyka z dodatkami. Uwielbiamy taki obiad dość szybko się go przygotowuje a znika jeszcze szybciej. Podam wam przepis jeśli zechcecie to skorzystacie jeśli nie to zrobicie po swojemu. Ale mam nadzieję że bardzo wam się spodoba to danie.

Składniki

  • 1 kg mięsa gulaszowego z indyka,
  • 1 łyżka przyprawy staropolskiej do mięs i drobiu,
  • 1,5 łyżki przyprawy do kurczaka,
  • 2 łyżki panierki do kurczaka,
  • 2 łyżki śmietany,
  • 3 łyżki oleju,
  • 25 g natki pietruszki,
  • 3,5 szklanki wody (szklanka pojemność 210 ml),
  • 3-4 łyżki suszonej włoszczyzny,
  • 0,5 łyżki przyprawy z dodatkiem soli.
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Gulasz z indyka w sosie własnym.

Przygotowanie

  1. Przygotować mięso gulaszowe indycze, pokroić je w dowolne kawałki. Obsypać przyprawami i dodać olej. Całość dokładnie wymieszać do połączenia się przypraw w mięso i odstawić na 10 minut.

  2. Gdy mięso odstało swój czas przełożyć je na suchą dużą patelnię i obsmażyć do czasu wyparowania z mięsa soków. Następnie dodać suszone warzywa i od razu wlać 3,5 szklanki wody, dusić całość pod przykryciem na wolnym ogniu co jakiś czas przemieszać.

  3. Jak z duszonego mięsa ubyło około szklanki wody i mięso z warzywami jest miękkie wkroić natkę pietruszki i jeszcze dusić do czasu aż będzie widoczne gęstnienie sosu. Gdy już gęstnieje i pozostało około szklanki wody dodać dwie czubate łyżki śmietany 18 %, zamieszać, zagotować i gotowe. W międzyczasie doprawić przyprawą z solą.

  4. Tak przygotowany gulasz podałam z kaszą którą uprażyłam z suszonymi warzywami oraz ogórek kiszony swojski robiony na zimę. Gulasz można podać z ziemniakami czy z innymi kaszami kto jakie lubi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń