Mięsko miękkie, rozpływające się w ustach.
Gulasz z łopatki wieprzowej
Składniki
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 1 cebula
- Sól
- pieprz
- Majeranek
- papryka słodka w proszku
- olej rzepakowy
- papryka ostra suszona
- 3 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
Składniki
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 1 cebula
- Sól
- pieprz
- Majeranek
- papryka słodka w proszku
- olej rzepakowy
- papryka ostra suszona
- 3 liście laurowe
- 3 ziela angielskie

Etapy przygotowania
Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miski. Przyprawiamy solą pieprzem, papryką ostrą i słodką. wlewamy łyżkę oleju i wszystko mieszamy. Odstawiamy na ok. 2 godziny. Na rozgrzanej patelni wrzucamy mięso bez dodatku tłuszczu. Podsmażamy i wrzucamy do garnka. Cebulę drobno siekamy podsmażamy na tej samej patelni co mięso i wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą do przykrycia mięsa. Dodajmy 3 liście laurowe, oraz trzy ziarna ziela angielskiego. Gotujemy na wolnym ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy mięso będzie miękkie, na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju wrzucamy ok. 3 łyżek papryki słodkiej w proszku. Podsmażamy ( uważamy aby się nie przypaliła), wlewamy 2 łyżki wazowe bulionu z mięska mieszamy i wlewamy do reszty. Na koniec dodajemy ok 1 łyżeczki majeranku, zaprawiamy 2 łyżkami mąki pszennej i jedną łyżką mąki ziemniaczanej ( wcześniej rozpuszczonej w niewielkiej ilości zimnej wody i zahartowanej 2 łyżkami wazowymi sosu). Doprowadzamy do wrzenia. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Przepis w Waszym wykonaniu (7)


Komentarze do przepisu (3)



Składniki
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 1 cebula
- Sól
- pieprz
- Majeranek
- papryka słodka w proszku
- olej rzepakowy
- papryka ostra suszona
- 3 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miski. Przyprawiamy solą pieprzem, papryką ostrą i słodką. wlewamy łyżkę oleju i wszystko mieszamy. Odstawiamy na ok. 2 godziny. Na rozgrzanej patelni wrzucamy mięso bez dodatku tłuszczu. Podsmażamy i wrzucamy do garnka. Cebulę drobno siekamy podsmażamy na tej samej patelni co mięso i wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą do przykrycia mięsa. Dodajmy 3 liście laurowe, oraz trzy ziarna ziela angielskiego. Gotujemy na wolnym ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy mięso będzie miękkie, na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju wrzucamy ok. 3 łyżek papryki słodkiej w proszku. Podsmażamy ( uważamy aby się nie przypaliła), wlewamy 2 łyżki wazowe bulionu z mięska mieszamy i wlewamy do reszty. Na koniec dodajemy ok 1 łyżeczki majeranku, zaprawiamy 2 łyżkami mąki pszennej i jedną łyżką mąki ziemniaczanej ( wcześniej rozpuszczonej w niewielkiej ilości zimnej wody i zahartowanej 2 łyżkami wazowymi sosu). Doprowadzamy do wrzenia. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
smaki z mojego dzieciństwa...mniammm...;-)
Pyszne, domowe jedzenie...do tego moje ukochane buraczki <3
Wspaniałości i do tego makaron mmmm...:)