Do góry

Dania główne Przepis na:

Gulasz z łopatki wieprzowej

Gulasz z łopatki wieprzowej

Autor:

Przepisów i artykułów: 200 Ocena: 2739

Dodano:

Odsłon: 32333

Mięsko miękkie, rozpływające się w ustach.

Składniki

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 1 cebula
  • Sól
  • pieprz
  • Majeranek
  • papryka słodka w proszku
  • olej rzepakowy
  • papryka ostra suszona
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
    Kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miski. Przyprawiamy solą pieprzem, papryką ostrą i słodką. wlewamy łyżkę oleju i wszystko mieszamy. Odstawiamy na ok. 2 godziny.
    Na rozgrzanej patelni wrzucamy mięso bez dodatku tłuszczu.
    Podsmażamy i wrzucamy do garnka. Cebulę drobno siekamy podsmażamy na tej samej patelni co mięso i wrzucamy do garnka.
    Zalewamy wodą do przykrycia mięsa. Dodajmy 3 liście laurowe, oraz trzy ziarna ziela angielskiego.
    Gotujemy na wolnym ogniu.
    Doprawiamy solą i pieprzem.
    Gdy mięso będzie miękkie, na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju wrzucamy ok. 3 łyżek papryki słodkiej w proszku.
    Podsmażamy ( uważamy aby się nie przypaliła), wlewamy 2 łyżki wazowe bulionu z mięska mieszamy i wlewamy do reszty.
    Na koniec dodajemy ok 1 łyżeczki majeranku, zaprawiamy 2 łyżkami mąki pszennej i jedną łyżką mąki ziemniaczanej ( wcześniej rozpuszczonej w niewielkiej ilości zimnej wody i zahartowanej 2 łyżkami wazowymi sosu). Doprowadzamy do wrzenia.
    Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń