Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wszelkiego rodzaju gulasze to domena głównie kuchni węgierskiej, jednak tym razem przedstawiamy smaki bliższe kuchni irlandzkiej. Ten gulasz z piwem to aromatyczna i pożywna potrawa, którą możesz podać z ziemniaczanym puree. Choć do wykonania gulaszu nie potrzebujesz skomplikowanych składników, w efekcie otrzymasz bardzo złożony i bogaty smak. Sekret tkwi w długim gotowaniu potrawy i dodatku ciemnego piwa, który nadaje mocnego akcentu i łagodnej słodyczy.
Ta potrawa zawsze jest miłym zaskoczeniem dla rodziny. Wszystkim smakuje. Pol...
Odsłon: 181
Śmietanowiec z borówkami to przepyszny „niby-sernik” zrobiony na bazie kwaśne...
Odsłon: 923
Ta potrawa zawsze jest miłym zaskoczeniem dla rodziny. Wszystkim smakuje. Pol...
Odsłon: 181
Śmietanowiec z borówkami to przepyszny „niby-sernik” zrobiony na bazie kwaśne...
Odsłon: 923
Składniki
W dużym garnku z grubym dnem rozpuść łyżkę masła i podsmaż na nim wołowinę pokrojoną w kostkę, po czym przełóż na talerz. Dorzuć kolejną łyżkę masła i podsmaż pokrojoną w drobną kostkę cebulę i posiekany czosnek. Wymieszaj mąkę z koncentratem pomidorowym i także podsmaż, aż całość zacznie ładnie pachnieć. Dodaj obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę, a po chwili wlej do garnka bulion i w razie potrzeby zdrap wszelkie elementy z dna. Następnie dodaj piwo, cukier, zioła, podsmażone wcześniej mięso, a na koniec dopraw solą i czarnym pieprzem. Zamknij garnek i gotuj gulasz ok. 2 godziny na wolnym ogniu. W razie potrzeby ponownie dopraw solą i czarnym pieprzem.
Gulasz z piwem podawaj od razu po przygotowaniu, w towarzystwie puree ziemniaczanego lub kaszy gryczanej na sypko.