Do góry

Dania główne Przepis na:

Habas a la Catalana

Habas a la Catalana

Autor:

Przepisów i artykułów: 2279 Ocena: 50104

Dodano:

Odsłon: 2426

Lubimy hiszpańskie smaki. Tym razem chcieliśmy zaproponować Wam danie z bobu. Proste ,a zarazem smaczne jednogarnkowe danie. Bób po katalońsku smakuje rewelacyjnie.

Składniki

  • łyżka masła
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 100 g surowego wędzonego boczku
  • 200 g kaszanki
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 150 g pomidorów
  • łyżeczka posiekanej mięty
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 250 ml białego wytrawnego wina
  • 2 kg bobu
  • sól ,pieprz
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Habas a la Catalana

Przygotowanie

  1. Bób obieramy. Oliwę i masło rozgrzewamy ,wrzucamy pokrojony w kostkę boczek ,pokrojoną w plasterki kaszankę ,posiekaną cebulę oraz czosnek ,pokrojone w kostkę pomidory ,posiekaną miętę ,pieprz cayenne ,zalewamy winem i gotujemy 15 min (do odparowania wina). Następnie dodajemy bób ,doprawiamy solą oraz pieprzem i dusimy na wolnym ogniu 20 min (do miękkości bobu).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń