Smakowita rybka. Polecam.
Halibut na ryżu z zielonym groszkiem
Składniki
- halibut filet bez skóry ok 500 g
- łyżka miodu lipowego
- sok z połowy cytrynu
- pieprz cytrynowy
- sól do smaku
- plasterki cytryny
- 100 g ryżu jaśminowego
- 300 g zielonego groszku mrożonego
- sól
- olej rzepakowy do posmarowania naczynia żaroodpornego
- roszponka
Składniki
- halibut filet bez skóry ok 500 g
- łyżka miodu lipowego
- sok z połowy cytrynu
- pieprz cytrynowy
- sól do smaku
- plasterki cytryny
- 100 g ryżu jaśminowego
- 300 g zielonego groszku mrożonego
- sól
- olej rzepakowy do posmarowania naczynia żaroodpornego
- roszponka

Etapy przygotowania
Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Zielony groszek ugotować wg przepisu na opakowaniu. Ryż pomieszać z zielonym groszkiem. Halibuta delikatnie opłukać pod wodą. Osuszyć papierowymi ręcznikami. Podzielić na porcje. Naczynie żaroodporne posmarować delikatnie olejem rzepakowym. Rybę ułożyć w żaroodpornym naczyniu i posmarować miksturą z miodu, soku z cytryny. Oprószyć pieprzem cytrynowym i solą. Na każdym kawałku ryby położyć plasterek cytryny. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-20 min. Rybę podać na ryżu z groszkiem. Udekorować plasterkiem cytryny i roszponką. Smacznego.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (0)



Składniki
- halibut filet bez skóry ok 500 g
- łyżka miodu lipowego
- sok z połowy cytrynu
- pieprz cytrynowy
- sól do smaku
- plasterki cytryny
- 100 g ryżu jaśminowego
- 300 g zielonego groszku mrożonego
- sól
- olej rzepakowy do posmarowania naczynia żaroodpornego
- roszponka
Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Zielony groszek ugotować wg przepisu na opakowaniu. Ryż pomieszać z zielonym groszkiem. Halibuta delikatnie opłukać pod wodą. Osuszyć papierowymi ręcznikami. Podzielić na porcje. Naczynie żaroodporne posmarować delikatnie olejem rzepakowym. Rybę ułożyć w żaroodpornym naczyniu i posmarować miksturą z miodu, soku z cytryny. Oprószyć pieprzem cytrynowym i solą. Na każdym kawałku ryby położyć plasterek cytryny. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-20 min. Rybę podać na ryżu z groszkiem. Udekorować plasterkiem cytryny i roszponką. Smacznego.