Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 03-10-2015
ostatnio oglądałam serial w którym była mowa o haluszkach i tak mnie naszła ochota iż musiałam je zrobić. Haluszki, halušky popularne są w polskich jak i słowackich tatrach. U mnie w wersji z boczkiem i kiszoną kapustą. Danie tanie, szybkie i jak dla mnie bardzo smaczne…
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1016
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 926
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12765
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1016
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 926
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12765
Składniki
Grzybki namaczamy w wodzie; drobno kroimy.
Boczek kroimy kosteczkę; wrzucamy na patelnię i przesmażamy. Następnie dorzucamy do boczku pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażamy. Kiszoną kapustę kroimy i wrzucamy na patelnie, dodajemy grzybki. Całość smażyć przez około 10 – 15 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Ziemniaki należy zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach. Czasem ziemniaki są bardzo wodniste, wtedy zlewamy odrobinę soku, ale nie za dużo, ciasto nie powinno być zbyt twarde. Dodajemy mąkę, mannę i sól. Całość mieszamy. Na lekko osolona gotująca się wodę przecieramy halušky przy pomocy specjalnego sitka (takiego z grubymi dziurkami) bądź odcinamy po kawałeczku ciasto umieszczone na drewnianej desce. Wyławiamy kluseczki kiedy wypłyną na powierzchnię. ugotowane kluski wrzucamy na patelnię do kapusty, mieszamy i chwilkę podsmażamy