Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 03-10-2015
ostatnio oglądałam serial w którym była mowa o haluszkach i tak mnie naszła ochota iż musiałam je zrobić. Haluszki, halušky popularne są w polskich jak i słowackich tatrach. U mnie w wersji z boczkiem i kiszoną kapustą. Danie tanie, szybkie i jak dla mnie bardzo smaczne…
Rozpływające się w ustach kremowe bakłażany. Odpowiednio przygotowane nie zas...
Odsłon: 287
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 1408
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 310
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 1038
Rozpływające się w ustach kremowe bakłażany. Odpowiednio przygotowane nie zas...
Odsłon: 287
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 1408
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 310
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 1038
Składniki
Grzybki namaczamy w wodzie; drobno kroimy.
Boczek kroimy kosteczkę; wrzucamy na patelnię i przesmażamy. Następnie dorzucamy do boczku pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażamy. Kiszoną kapustę kroimy i wrzucamy na patelnie, dodajemy grzybki. Całość smażyć przez około 10 – 15 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Ziemniaki należy zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach. Czasem ziemniaki są bardzo wodniste, wtedy zlewamy odrobinę soku, ale nie za dużo, ciasto nie powinno być zbyt twarde. Dodajemy mąkę, mannę i sól. Całość mieszamy. Na lekko osolona gotująca się wodę przecieramy halušky przy pomocy specjalnego sitka (takiego z grubymi dziurkami) bądź odcinamy po kawałeczku ciasto umieszczone na drewnianej desce. Wyławiamy kluseczki kiedy wypłyną na powierzchnię. ugotowane kluski wrzucamy na patelnię do kapusty, mieszamy i chwilkę podsmażamy