Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 14-08-2017
hreczanyki to mięsno-gryczane kotlety wywodzące się z Kresów, a swą nazwę zawdzięczają „hreczce”, czyli regionalnemu określeniu gryki, z której wytwarza się kaszę. Kotlety z kaszy gryczanej są popularne nie tylko na Podkarpaciu, cała Wschodnia Polska upodobała sobie kulinarnie tę kaszę – na Lubelszczyźnie przyrządza się podobne kotlety tzw. „hreczniaki” (które tez z pewnością wypróbuję) , tyle że zamiast mięsa dodaje się biały ser
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4092
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11207
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6444
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5448
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13438
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5206
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4092
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11207
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6444
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5448
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13438
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5206
Składniki
Kaszę gotujemy na sypko i studzimy. Przestudzoną kaszę przekładamy do miski, dodajemy do niej zmielone mięso, wbijamy jajka, dosypujemy posiekaną natkę pietruszki oraz dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a następnie wszystko bardzo dokładnie mieszamy na jednolitą masę. .
Zwilżonymi lekko dłońmi formujemy nieduże kotlety. Kładziemy je na rozgrzany oleju i smażymy na niedużym ogniu na rumiano z obu stron. Po usmażeniu osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku