Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 14-08-2017
hreczanyki to mięsno-gryczane kotlety wywodzące się z Kresów, a swą nazwę zawdzięczają „hreczce”, czyli regionalnemu określeniu gryki, z której wytwarza się kaszę. Kotlety z kaszy gryczanej są popularne nie tylko na Podkarpaciu, cała Wschodnia Polska upodobała sobie kulinarnie tę kaszę – na Lubelszczyźnie przyrządza się podobne kotlety tzw. „hreczniaki” (które tez z pewnością wypróbuję) , tyle że zamiast mięsa dodaje się biały ser
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13077
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2456
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3600
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4460
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13077
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2456
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3600
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4460
Składniki
Kaszę gotujemy na sypko i studzimy. Przestudzoną kaszę przekładamy do miski, dodajemy do niej zmielone mięso, wbijamy jajka, dosypujemy posiekaną natkę pietruszki oraz dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a następnie wszystko bardzo dokładnie mieszamy na jednolitą masę. .
Zwilżonymi lekko dłońmi formujemy nieduże kotlety. Kładziemy je na rozgrzany oleju i smażymy na niedużym ogniu na rumiano z obu stron. Po usmażeniu osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku