Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 14-08-2017
hreczanyki to mięsno-gryczane kotlety wywodzące się z Kresów, a swą nazwę zawdzięczają „hreczce”, czyli regionalnemu określeniu gryki, z której wytwarza się kaszę. Kotlety z kaszy gryczanej są popularne nie tylko na Podkarpaciu, cała Wschodnia Polska upodobała sobie kulinarnie tę kaszę – na Lubelszczyźnie przyrządza się podobne kotlety tzw. „hreczniaki” (które tez z pewnością wypróbuję) , tyle że zamiast mięsa dodaje się biały ser
Propozycja na sycące danie dla gromadki gości. Można wykorzystać warzywa pozo...
Odsłon: 55
Świetna przekąska na imprezkę, sylwestra oraz też dobrze sprawdzi się jako ob...
Odsłon: 49
Smakowitości na imprezy domowe i nie tylko bez zawartości chemii.
Odsłon: 17
Przepis dnia
Dorsz pieczony to szybki i prosty przepis na rybne danie, które sprawdzi się...
Odsłon: 5461
Propozycja na sycące danie dla gromadki gości. Można wykorzystać warzywa pozo...
Odsłon: 55
Świetna przekąska na imprezkę, sylwestra oraz też dobrze sprawdzi się jako ob...
Odsłon: 49
Smakowitości na imprezy domowe i nie tylko bez zawartości chemii.
Odsłon: 17
Przepis dnia
Dorsz pieczony to szybki i prosty przepis na rybne danie, które sprawdzi się...
Odsłon: 5461
Składniki
Kaszę gotujemy na sypko i studzimy. Przestudzoną kaszę przekładamy do miski, dodajemy do niej zmielone mięso, wbijamy jajka, dosypujemy posiekaną natkę pietruszki oraz dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a następnie wszystko bardzo dokładnie mieszamy na jednolitą masę. .
Zwilżonymi lekko dłońmi formujemy nieduże kotlety. Kładziemy je na rozgrzany oleju i smażymy na niedużym ogniu na rumiano z obu stron. Po usmażeniu osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku