Do góry

Dania główne Przepis na:

Indyk w kurkach

Indyk w kurkach

Autor:

Przepisów i artykułów: 891 Ocena: 18118

Dodano:

Odsłon: 927

Przepyszne, lekkie i sezonowe danie z aromatycznymi kurkami i świeżym w smaku koprem włoskim.

Składniki

  • na dwie porcje
  • pierś z indyka 20 dag
  • Kurki 20 dag
  • cebula
  • Czosnek 2-3 ząbki
  • ulubione warzywa: papryka kawałek, fenkuł kawałek
  • trybula lub natka fenkułu
  • Mąka ziemniaczana 1 łycha do zagęszczenia
  • Ziele angielskie i liść laurowy po 1 szt
  • Pieprz i sól
  • Olej rzepakowy do smażenia
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Indyk w kurkach

Przygotowanie

  1. Przygotowałam warzywa i umyłam dokładnie kurki, większe pokroiłam na połówki.

  2. Na patelni podsmażyłam plasterki piersi z indyka, dodałam cebulę w piórkach i lekko ją zeszkliłam potem dodałam pozostałe składniki. Fenkuł posiekany cienko na mandolinie, paprykę w kawałeczkach, kurki i posiekany czosnek. Całość podsmażyłam, dodałam ziele i liść , podlałam wodą i dusiłam około 10- 15 minut. Zagęściłam sos rozrobioną w wodzie mąką ziemniaczaną, doprawiłam sola i pieprzem a po wyłączeniu ognia posypałam trybulą- ma anyżkowy smak tak jak natka fenkułu.
    Podałam z kasza gryczaną.

  3. :D

  4. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (27)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Docherro 17 sierpnia Jakie pychoty,uwielbiam i kurki i indyka,super przepis:) Odpowiedzi: 15 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

slodkisentyment 17 sierpnia Indyka lubię, kurki lubię, myślę, że to coś dla mnie, bo wygląda wspaniale :) Odpowiedzi: 3 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

smaker 17 sierpnia Wygląda przepysznie, a ile tu smaku :) Dziękujemy pięknie i bardzo doceniamy świetną instrukcję ze zdjęciami! Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń