Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Indyk w porach to danie na szybko, które chyba nigdy nam się nie znudzi. Wygląda smakowicie, jest pyszne i naprawdę robi się raz dwa. Polecam
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 86
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 10
Czasem proste przepisy najlepiej się sprawdzają na obiad albo kolację dla cał...
Odsłon: 2036
Przepis na kruche ciasteczka pełnoziarniste z otrębami, w których znajdziemy...
Odsłon: 60
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 86
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 10
Czasem proste przepisy najlepiej się sprawdzają na obiad albo kolację dla cał...
Odsłon: 2036
Przepis na kruche ciasteczka pełnoziarniste z otrębami, w których znajdziemy...
Odsłon: 60
Składniki
Pora myjemy, zostawiamy białą i jasną zieloną część, kroimy na cienkie talarki. Filet z indyka kroimy w plastry, doprawiamy solą, pieprzem cytrynowym i przyprawą curry.
Na głębokiej patelni (albo po prostu w garnku) roztapiamy większą część masła, wrzucamy pora, solimy i podsmażamy przez ok.5-6 minut cały czas mieszając. Przesuwamy pora na bok patelni, dokładamy piersi z indyka, dodajemy pozostały kawałek masła i obsmażamy indyka razem z porami. Wszystko podlewamy śmietanką, 1/3 szklanki wody i dorzucamy ziarenka pieprzu. Indyka i pora dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez około 10 minut, aby sos zgęstniał a mięso doszło. Mieszamy co kilka minut, żeby sos nam się nie przypalił.
Na koniec danie doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem,pomidorkami koktajlowymi i koperkiem (opcjonalnie), żeby było kolorowo. Danie jest dosyć pikantne, ze względu na dodatek curry i sporej ilości pieprzu, ale my tak lubimy. Polecam