Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Indyk w sosie mole z gorzką czekoladą to prawdziwa kulinarna podróż do Meksyku. Przepis pochodzi z 444. odcinka programu Ewa Gotuje.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13527
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1548
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 14928
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6135
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13527
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1548
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 14928
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6135
Składniki
Mięso przyprawić solą i pieprzem oraz papryką. Dno naczynia do zapiekania posmarować olejem. Ułożyć plastry cebuli. Na cebuli umieścić filet z indyka. Dorzucić obrany czosnek. Skropić olejem. Przykryć i na 50 minut wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
Na suchej patelni uprażyć ziarenka sezamu i kolendry. Wlać olej. Dorzucić posiekaną szalotkę i smażyć przez chwilę. Dodać papryki pokrojone w paseczki oraz papryczkę chili. Przyprawić zmiażdżonymi goździkami, mielonym cynamonem i słodką papryką. Podlać wodą, przykryć i dusić do miękkości.
Upieczony udziec przełożyć na deskę. Sos z pieczenia wlać na patelnię. Zmiksować. Dorzucić połamaną czekoladę i gałązkę rozmarynu. Dodać namoczone rodzynki i orzeszki ziemne. Wymieszać i podgrzewać przez chwilę.
Sos wyłożyć na talerz (trochę zostawić). Na sosie umieścić indyka i polać sosem. Udekorować igiełkami rozmarynu.