Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Indyk w sosie mole z gorzką czekoladą to prawdziwa kulinarna podróż do Meksyku. Przepis pochodzi z 444. odcinka programu Ewa Gotuje.
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 400
Smaczna i prosta sałatka do pracy lub inną okazję.
Odsłon: 14683
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 400
Smaczna i prosta sałatka do pracy lub inną okazję.
Odsłon: 14683
Składniki
Mięso przyprawić solą i pieprzem oraz papryką. Dno naczynia do zapiekania posmarować olejem. Ułożyć plastry cebuli. Na cebuli umieścić filet z indyka. Dorzucić obrany czosnek. Skropić olejem. Przykryć i na 50 minut wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
Na suchej patelni uprażyć ziarenka sezamu i kolendry. Wlać olej. Dorzucić posiekaną szalotkę i smażyć przez chwilę. Dodać papryki pokrojone w paseczki oraz papryczkę chili. Przyprawić zmiażdżonymi goździkami, mielonym cynamonem i słodką papryką. Podlać wodą, przykryć i dusić do miękkości.
Upieczony udziec przełożyć na deskę. Sos z pieczenia wlać na patelnię. Zmiksować. Dorzucić połamaną czekoladę i gałązkę rozmarynu. Dodać namoczone rodzynki i orzeszki ziemne. Wymieszać i podgrzewać przez chwilę.
Sos wyłożyć na talerz (trochę zostawić). Na sosie umieścić indyka i polać sosem. Udekorować igiełkami rozmarynu.