Do góry

Dania główne Przepis na:

Indyk w warzywach

Indyk w warzywach

Autor:

Przepisów i artykułów: 424 Ocena: 6002

Dodano:

Odsłon: 1593

Świetne, sycące danie obiadowe. Serdecznie polecam.

Składniki

  • 60-70 dag mięsa z indyka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek korzenia imbiru
  • 3 marchewki
  • 1/2 pora
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 2 papryczki chili
  • 1 papryka ( u mnie zielona)
  • 1 łyżka mąki + 3-4 łyżki śmietany
  • kilka łyżek oleju rzepakowego
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, suszone pomidory z bazylią
  • szczypiorek do posypania na talerzach
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Indyk w warzywach

Przygotowanie

  1. Mięso umyć i drobno pokroić. Do rondla wlać olej. Dorzucić umyte, obrane i pokrojone warzywa. Dodać mięso i dusić pod przykryciem 5-10 minut. Od czasu do czasu zamieszać. Gdy mięso się obsmaży, a warzywa zmiękną, dolać wody i dodać przyprawy. Dusić do miękkości mięsa około godziny. W razie potrzeby dolewać wody. Na koniec mąkę wymieszać w szklance wody ze śmietaną. Wlać do rondla. Wymieszać. Gdy całość ponownie się zagotuje potrawa jest gotowa. Podawać z kaszą lub ziemniakami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń