Do góry

Dania główne Przepis na:

Istryjskie risotto z kalmarami

Istryjskie risotto z kalmarami

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 4665

Dodano:

Odsłon: 1257

Na targu w Umagu kupiłem dzisiaj świeże kalmary. Pani była tak miła, że pokazała mi, jak się je czyści. Zrobiła to z takim zapałem, że ani się obejrzałem, jak wszystkie były gotowe do użycia. I super, bo zadanie nie jest łatwe. :-)

Składniki

  • kalmary świeże - 3 - 4 szt
  • ryż arborio - 3/4 szklanki
  • czerwona cebula - 1 średnia
  • czosnek - 2 - 3 ząbki
  • wywar (najlepiej rybny, może być warzywny) - ok. 1,5 l
  • pietruszka zielona - pół pęczka
  • oliwa z oliwek - 4 - 5 łyżek
3-4 os. 60 min średnie drogie
Reklama
Reklama
Istryjskie risotto z kalmarami

Przygotowanie

  1. Jeżeli kogoś to interesuje, to z kalmara należy wyrwać wewnętrzny przewód pokarmowy, odciąć macki (i zostawić, bo są jadalne), wyrwać wnętrze tuby i dokładnie wycisnąć pozostałości.
    Następnie wystarczy tylko je dokładnie umyć, osuszyć i pokroić na pierścienie.

  2. Smażyć pierścienie i macki na dość dużym ogniu, na oliwie, ok. 2 - 3 minut, aż będą chrupiące. Smażone za krótko lub za długo będą gumowate i trudne do pogryzienia.

  3. Rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę i zeszklij. Dodaj czosnek, wrzuć ryż. Mieszaj, aż ryż wchłonie cały tłuszcz. Dolej wino i ciągle mieszaj.
    Często mieszając dodawaj po chochli wywaru; gotuj, aż ryż będzie "al dente" - lekko twardawy, ale już ugotowany. Dodaj usmażone kalmary, posiekaną pietruszkę i mieszaj jeszcze chwilę.
    Podawaj z białym winem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń