Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na targu w Umagu kupiłem dzisiaj świeże kalmary. Pani była tak miła, że pokazała mi, jak się je czyści. Zrobiła to z takim zapałem, że ani się obejrzałem, jak wszystkie były gotowe do użycia. I super, bo zadanie nie jest łatwe. :-)
Smaki argentyńskiej przyprawy do grillowanych mięs idealnie pasują do drobiu.
Odsłon: 161
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 284
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 56
Smaki argentyńskiej przyprawy do grillowanych mięs idealnie pasują do drobiu.
Odsłon: 161
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 284
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 56
Składniki
Jeżeli kogoś to interesuje, to z kalmara należy wyrwać wewnętrzny przewód pokarmowy, odciąć macki (i zostawić, bo są jadalne), wyrwać wnętrze tuby i dokładnie wycisnąć pozostałości. Następnie wystarczy tylko je dokładnie umyć, osuszyć i pokroić na pierścienie.
Smażyć pierścienie i macki na dość dużym ogniu, na oliwie, ok. 2 - 3 minut, aż będą chrupiące. Smażone za krótko lub za długo będą gumowate i trudne do pogryzienia.
Rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę i zeszklij. Dodaj czosnek, wrzuć ryż. Mieszaj, aż ryż wchłonie cały tłuszcz. Dolej wino i ciągle mieszaj. Często mieszając dodawaj po chochli wywaru; gotuj, aż ryż będzie "al dente" - lekko twardawy, ale już ugotowany. Dodaj usmażone kalmary, posiekaną pietruszkę i mieszaj jeszcze chwilę. Podawaj z białym winem.