Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam młode ziemniaczki. W odróżnieniu od niezbyt smacznych, zwiotczałych starych "pyrek" te młode to prawdziwe "niebo w gębie". Zanim trafią one jednak na stół trzeba je przygotować a dokładniej to porządnie oczyścić. I najważniejsze by zrobić to dobrze i w miarę szybko.
Rosół często gości na świątecznym stole. Cieszy się nieustająco ogromną popul...
Odsłon: 183
Ciasteczka domowe najlepsze. Dostępne składniki i mały nakład pracy to plus....
Odsłon: 936
Coraz częściej wśrod naszych gości pojawiają się ludzie którzy nie jedzą mięs...
Odsłon: 1260
Polecam na kolację.
Odsłon: 163
Rosół często gości na świątecznym stole. Cieszy się nieustająco ogromną popul...
Odsłon: 183
Ciasteczka domowe najlepsze. Dostępne składniki i mały nakład pracy to plus....
Odsłon: 936
Coraz częściej wśrod naszych gości pojawiają się ludzie którzy nie jedzą mięs...
Odsłon: 1260
Polecam na kolację.
Odsłon: 163
Składniki
Przede wszystkim młode ziemniaki zalewamy zimną wodą co ułatwi ich czyszczenie. Najprościej było by obrać je za pomocą nożyka ale młode ziemniaki są małe i dodatkowo "ostrugane" będą mieć wielkość orzeszków. Można użyć obieraczki do warzyw. Obierki będą cieniutkie ale to długotrwała robota. A poza tym to właśnie pod tą cieniutką skórką znajduje się najwięcej składników mineralnych i charakterystyczny smak młodych ziemniaków. Możemy je delikatnie oskrobać ale to też praca długotrwała. Najprościej i najszybciej ziemniaki wyszorować. Do szorowania możemy wykorzystać szczoteczkę, gąbkę kuchenną z warstwą ścierną, zmywak do naczyń z ostrej włókniny lub drapak metalowy do przypalonych naczyń. Ziemniaki szorujemy pod wodą wykorzystując powyższe przybory a następnie dokładnie płuczemy w czystej wodzie. Najwygodniejsze i najpraktyczniejsze do szorowania ziemniaków są jednak rękawice do masażu a dokładniej peelingu /np. z juty, sizalu/. Rękawice te przydadzą się również do czyszczenia młodej marchewki czy korzenia pietruszki. Warzywa wystarczy kilkakrotnie potrzeć założoną na dłoń rękawicą i warzywo jest gotowe do płukania. Dodatkową zaletą rękawiczek jest fakt, że ochronią one nasze dłonie przed przebarwieniami i wysuszeniem skóry.