Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Dania główne
  • Jak zrobić idealny sernik pieczony
  • Dania główne
  • Przepis na

Jak zrobić idealny sernik pieczony

12.08.2018 Odsłon: 3462
5.0 (15 oceny)
Czas przygotowania
Liczba porcji
Kasiek189
Kasiek189

Kilka rad, które spowodują, że Wasze serniki będą idealnie upieczone. Jak przygotować składniki, w jakiej temperaturze piec i jak studzić po upieczeniu.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Przepis w Waszym wykonaniu (0)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (0)

Ostatnio komentowane przepisy

wałek
wałek
Ciasta

Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką

Ciasta Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką

Bardzo proste ciasto z owocami. Wystarczy wrzucić do miski wszystkie składnik...

  • Impreza
  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jogurt
  • Ciasta

Odsłon: 154

do 30 min 30 min
3
UwagaBabciaEwa
UwagaBabciaEwa
Ciasta

Ciasto truskawkowe z kremem i galaretką – coś pysznego musisz je zrobić

Ciasta Ciasto truskawkowe z kremem i galaretką – coś pysznego musisz je zrobić

Witam serdecznie i zapraszam na ciasto truskawkowe z kremem budyniowym i gala...

  • Bez cukru
  • Owoce
  • Truskawki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 60535

> 60 min >60 min
114
marianna1289
marianna1289
Przekąski

Czerwona pasta do pieczywa

Przekąski Czerwona pasta do pieczywa

Pyszna i aromatyczna pasta

  • Do pracy
  • Warzywa
  • Papryka
  • Ser
  • Przyprawy

Odsłon: 455

do 15 min 15 min
6
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Szybki obiad - makaron z tuńczykiem

Dania główne Szybki obiad - makaron z tuńczykiem

Polecam. My bardzo lubimy.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Wegetariańskie
  • Makaron
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Ser
  • Ryby
  • Tuńczyk
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Makarony
  • Makaronowe
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1028

do 30 min 30 min
9
wałek
wałek
Dania główne

Papryka faszerowana

Dania główne Papryka faszerowana

Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...

  • Buliony
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Ser
  • Przyprawy

Odsłon: 4667

do 30 min 30 min
11
wałek
wałek
Dania główne

Ryba po grecku

Dania główne Ryba po grecku

Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...

  • Boże Narodzenie
  • Polska
  • Śródziemnomorska
  • Warzywa
  • Ryby
  • Przyprawy

Odsłon: 1323

do 30 min 30 min
12
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

wałek
wałek
Ciasta

Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką

Ciasta Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką

Bardzo proste ciasto z owocami. Wystarczy wrzucić do miski wszystkie składnik...

  • Impreza
  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jogurt
  • Ciasta

Odsłon: 154

do 30 min 30 min
3
UwagaBabciaEwa
UwagaBabciaEwa
Ciasta

Ciasto truskawkowe z kremem i galaretką – coś pysznego musisz je zrobić

Ciasta Ciasto truskawkowe z kremem i galaretką – coś pysznego musisz je zrobić

Witam serdecznie i zapraszam na ciasto truskawkowe z kremem budyniowym i gala...

  • Bez cukru
  • Owoce
  • Truskawki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 60535

> 60 min >60 min
114
marianna1289
marianna1289
Przekąski

Czerwona pasta do pieczywa

Przekąski Czerwona pasta do pieczywa

Pyszna i aromatyczna pasta

  • Do pracy
  • Warzywa
  • Papryka
  • Ser
  • Przyprawy

Odsłon: 455

do 15 min 15 min
6
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Szybki obiad - makaron z tuńczykiem

Dania główne Szybki obiad - makaron z tuńczykiem

Polecam. My bardzo lubimy.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Wegetariańskie
  • Makaron
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Ser
  • Ryby
  • Tuńczyk
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Makarony
  • Makaronowe
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1028

do 30 min 30 min
9
wałek
wałek
Dania główne

Papryka faszerowana

Dania główne Papryka faszerowana

Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...

  • Buliony
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Ser
  • Przyprawy

Odsłon: 4667

do 30 min 30 min
11
wałek
wałek
Dania główne

Ryba po grecku

Dania główne Ryba po grecku

Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...

  • Boże Narodzenie
  • Polska
  • Śródziemnomorska
  • Warzywa
  • Ryby
  • Przyprawy

Odsłon: 1323

do 30 min 30 min
12
Smaker
REKLAMA
Smaker
Dania główne
Smaker
Jak zrobić idealny sernik pieczony
Autor:
Kasiek189

Składniki

Sposób przygotowania:
1

Zaczynając od podstawowej zasady, czyli RODZAJ TWAROGU. Najważniejsze jest, by był zmielony, przynajmniej dwukrotnie. Można pójść na łatwiznę i kupić gotowy z wiaderka, który jest już wystarczająco zmielony i kremowy w konsystencji. Jeśli jednak planujecie kupić zwykły twaróg, pamiętajcie, aby go zmielić. Do tego możemy użyć maszynki do mięsa lub praski (przepuszczamy ser przynajmniej 2x), melaksera czy blendera (mielimy aż do momentu w miarę gładkiej konsystencji, co jakiś czas mieszając łyżką, aby ser nie osiadł w jednym miejscu i nie mielił tylko części). Jeśli chodzi o tą drugą metodę, sama z niej korzystam, bo jest szybsza i praktyczniejsza. „Grubość” sera dostosowujemy wedle własnych upodobań, ja lubię czuć grudki sera i nie miele go bardzo mocno. Pisałam już artykuły na temat twarogów w kostkach oraz w wiaderkach, gdzie oczywiście zachęcam zajrzeć. TWAROGI Z WIADERKA oraz TWAROGI W KOSTKACH. Istotnym elementem też jest, aby twaróg był w temperaturze pokojowej. Jeśli chodzi o serniki pieczone, ta zasada tyczy się nie tylko jajek, a również właśnie twarogu. Jak zabieracie się do pieczenia sernika, wyjmijcie twaróg przynajmniej 2 godziny wcześniej, aby złapał temperatury pokojowej.

2

Kolejnym elementem jest dodatek SKROBI ZIEMNIACZANEJ/BUDYNIU. Ma on na celu zagęścić strukturę masy. Dzięki czemu sernik wtedy wychodzi bardziej zwarty i sypki. Nie jest jednak to dodatek konieczny, jeśli preferujecie kremową konsystencję, możecie odpuścić ten element. Należy jednak pamiętać, żeby nie przesadzić z ilością skrobi lub budyniu. Z reguły wystarczy 1 opakowanie budyniu lub 4 łyżki skrobi.

3

Na konsystencję masy ma również wpływ MASŁO. Aczkolwiek ja nie jestem zwolennikiem kremowych serników tylko bardziej zbitych i ten element często pomijam. Jednakże, jeśli komuś zależy na delikatności, to na 1 kg twarogu dodajemy przynajmniej 150 g masła. Ucieramy je na początku z cukrem/słodzikiem na puszystą masę i potem dajemy resztę składników.

4

Ostatnim istotnym i dość ważnym składnikiem są JAJKA, które muszą być w temperaturze pokojowej. Działają one spulchniająco, dzięki ubitym białkom dodanym na koniec do masy. Podczas pieczenia uwalniają pęcherzyki powietrza, co sprawia, że sernik zwiększa swoją objętość. Dlatego istotne jest, aby dodając na koniec białka nie miksować za długo, tylko delikatnie przemieszać łyżką. Warto trzymać się zasady, że na 1 kg twarogu nie może być mniej niż 3 sztuki jajek. Bywa, że jeśli chcemy uzyskać mega efekt puszystości dajemy nawet 10 sztuk. Sama z reguły robię serniki z 500 g lub 750 g twarogu i dodaje 2 do 4 jajek, które w zupełności wystarczą.

5

Gdy już wszystkie składniki mamy odpowiednio przygotowane i wiemy, co z czym się je, przechodzimy do PIECZENIA. Gotową masę serową przelewamy do formy (wielkość zawsze dobieramy do ilości twarogu), wyłożonej papierem do pieczenia. Nie polecam wylewać masy do formy, gdzie tylko spód jest zabezpieczony, ponieważ zbyt długa styczność sera z metalem psuje smak (nie tyczy się to form sylikonowych). Sernik pieczemy w temperaturze NIE WIĘKSZEJ niż 180 stopni. Czas odpowiedni z reguły do każdego rodzaju to 60 minut. Najlepiej piec na środkowej półce bez termoobiegu, a gdy zauważycie, że wierzch za bardzo się spieka, możecie zakryć go folią aluminiową. Wtedy odcinamy górę i dopiekamy sam dół. WAŻNE, aby nie dotykała ciasta, bo w przypadku gdy za bardzo podrośnie ciasto, wtedy przyklei się do folii i chcąc ją oderwać zostaniemy z dziurą z serniku.

6

PO UPIECZENIU nie wyjmujemy od razu sernika. Wyłączamy piekarnik i na 15 minut zostawiamy ciasto w środku. Po tym czasie uchylamy drzwiczki piekarnika i studzimy 1 godzinę. Aby sprawdzić, czy sernik jest upieczony, trzęsiemy nim delikatnie (w środku piekarnika) i jeśli szczególnie środek nie trzęsie się jak galaretka oznacza, że jest upieczony. Sernik nie lubi gwałtownej zmiany temperatury, dzięki temu też nie opadnie za dużo. Pamiętajcie, że serniki zawsze opadają, a to czy opadną mniej, czy więcej, zależy właśnie od tego, co się robi zaraz po upieczeniu. Trzymajcie się tych zasad, a zapewniam, że Wasze serniki nie będą niczym krater po wybuchu. Ostatnią fazą idealnego sernika jest jego ostateczne ostudzenie. Nawet po godzince leżakowania w piekarniku sernik może być jeszcze wilgotny. Dlatego wyjmujemy go i ustawiamy w chłodnym miejscu, nie wyjmując go w formy! Po 2 godzinach „przyzwyczaja się” do temperatury pokojowej, wstawiamy go do lodówki, najlepiej na całą noc. Dobry sernik to schłodzony sernik, dlatego zalecam przygotowywanie popołudniem, aby móc go wstawić na noc w celu schłodzenia.

7

Podsumowując, w skrócie ogólne zasady: ⬥twaróg przynajmniej dwukrotnie zmielony oraz w temperaturze pokojowej ⬥jajka przynajmniej 3 sztuki na 1 kg twarogu, białka osobno ubite oraz w temperaturze pokojowej ⬥skrobia ziemniaczana/budyń zagęszczają masę ⬥masło nadaję kremowej konsystencji ⬥po upieczeniu nie otwieramy, dopiero po 15 minutach uchylamy drzwiczki i studzimy 1 godzinę ⬥schładzamy sernik w lodówce najlepiej całą noc

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki