Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kilka lat temu przywiozlam z Japonii oprócz kilku oryginalnych naczyn i róznych pomocy kuchennych równiez sporo przepisów. Czas pokazal, ze kuchnia japonska nie nadaje sie do spontanicznego gotowania w Europie, gdyz zawsze musialam dokupywac jakies skladniki, które raz wykorzystane, dlugo staly i czekaly na nastepne uzycie. Dlatego po kilku latach wiekszosc tych japonskich przepisów zmodyfikowalam. Jednym z nich jest wlasnie japonski zawijany omlet. Oryginalny japonski omlet zawijany jest smazony na podluznej, prostokatnej patelni i posiada w swoim skladzie m.in. sos sojowy i mirin - japonskie wino ryzowe, które jest popularna przyprawa do gotowania. Omlety te czesto nie posiadaja zadnych dodatków, choc istnieja jednak omlety z cebula, marchewka, dymka lub wodorostami. Mój omlet posiada skladniki, które zawsze mamy w domu, a oprócz typowo japonskiego sposobu na smazenie zastosowalam arkusz nori, ale i bez niego przepis jest równie smaczny. Co do innych warzyw fantazja nie zna granic, wiec praktycznie mozemy za kazdym razem wyczarowac inne, bardzo szybkie danie.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13067
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2446
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3595
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4443
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13067
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2446
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3595
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4443
Składniki
Pokroic marchewke w bardzo drobna kostke a dymke na drobne pierscienie. Wymieszac jajka z mlekiem i przyprawami i przecedzic przez sitko. Jednolita mase jajeczna wymieszac z marchewka i dymka.
Umiescic okolo 1/3 masy na nagrzanej i natluszczonej, ale niezbyt goracej patelni i ulozyc na niej arkusz wodorostów. Gdy masa sie zetnie, delikatnie ja zrolowac, przesunac do konca patelni i wlac nastepna czesc masy na zwolnione miejsce uwazajac, aby masa znalazla sie równiez pod zwinietym jajkiem. Gdy nowa warstwa sie zetnie, ponownie ja zrolowac a na wolne miejsce wlac nastepna czesc masy i powtarzac wszystko do momentu, az masa jajeczna zostanie zuzyta.
Gdy omlet jest gotowy, wyjac go z patelni, chwile ostudzic i przeciac na waskie kawalki.