Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kilka lat temu przywiozlam z Japonii oprócz kilku oryginalnych naczyn i róznych pomocy kuchennych równiez sporo przepisów. Czas pokazal, ze kuchnia japonska nie nadaje sie do spontanicznego gotowania w Europie, gdyz zawsze musialam dokupywac jakies skladniki, które raz wykorzystane, dlugo staly i czekaly na nastepne uzycie. Dlatego po kilku latach wiekszosc tych japonskich przepisów zmodyfikowalam. Jednym z nich jest wlasnie japonski zawijany omlet. Oryginalny japonski omlet zawijany jest smazony na podluznej, prostokatnej patelni i posiada w swoim skladzie m.in. sos sojowy i mirin - japonskie wino ryzowe, które jest popularna przyprawa do gotowania. Omlety te czesto nie posiadaja zadnych dodatków, choc istnieja jednak omlety z cebula, marchewka, dymka lub wodorostami. Mój omlet posiada skladniki, które zawsze mamy w domu, a oprócz typowo japonskiego sposobu na smazenie zastosowalam arkusz nori, ale i bez niego przepis jest równie smaczny. Co do innych warzyw fantazja nie zna granic, wiec praktycznie mozemy za kazdym razem wyczarowac inne, bardzo szybkie danie.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 193
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2709
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 865
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1620
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14342
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 193
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2709
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 865
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1620
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14342
Składniki
Pokroic marchewke w bardzo drobna kostke a dymke na drobne pierscienie. Wymieszac jajka z mlekiem i przyprawami i przecedzic przez sitko. Jednolita mase jajeczna wymieszac z marchewka i dymka.
Umiescic okolo 1/3 masy na nagrzanej i natluszczonej, ale niezbyt goracej patelni i ulozyc na niej arkusz wodorostów. Gdy masa sie zetnie, delikatnie ja zrolowac, przesunac do konca patelni i wlac nastepna czesc masy na zwolnione miejsce uwazajac, aby masa znalazla sie równiez pod zwinietym jajkiem. Gdy nowa warstwa sie zetnie, ponownie ja zrolowac a na wolne miejsce wlac nastepna czesc masy i powtarzac wszystko do momentu, az masa jajeczna zostanie zuzyta.
Gdy omlet jest gotowy, wyjac go z patelni, chwile ostudzic i przeciac na waskie kawalki.