Do góry

Dania główne Przepis na:

Japoński zawijany omlet

Przepis dnia 2019-06-15
Japoński zawijany omlet

Autor:

Przepisów i artykułów: 273 Ocena: 5196

Dodano:

Odsłon: 5711

Kilka lat temu przywiozlam z Japonii oprócz kilku oryginalnych naczyn i róznych pomocy kuchennych równiez sporo przepisów. Czas pokazal, ze kuchnia japonska nie nadaje sie do spontanicznego gotowania w Europie, gdyz zawsze musialam dokupywac jakies skladniki, które raz wykorzystane, dlugo staly i czekaly na nastepne uzycie. Dlatego po kilku latach wiekszosc tych japonskich przepisów zmodyfikowalam. Jednym z nich jest wlasnie japonski zawijany omlet. Oryginalny japonski omlet zawijany jest smazony na podluznej, prostokatnej patelni i posiada w swoim skladzie m.in. sos sojowy i mirin - japonskie wino ryzowe, które jest popularna przyprawa do gotowania. Omlety te czesto nie posiadaja zadnych dodatków, choc istnieja jednak omlety z cebula, marchewka, dymka lub wodorostami. Mój omlet posiada skladniki, które zawsze mamy w domu, a oprócz typowo japonskiego sposobu na smazenie zastosowalam arkusz nori, ale i bez niego przepis jest równie smaczny. Co do innych warzyw fantazja nie zna granic, wiec praktycznie mozemy za kazdym razem wyczarowac inne, bardzo szybkie danie.

Składniki

  • 5 jajek
  • 2 łyżki mleka
  • 2 dymki lub szalotki
  • 1 marchewka
  • 1 arkusz nori (wodorostów) opcjonalnie
  • olej
  • sól, pieprz
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pokroic marchewke w bardzo drobna kostke a dymke na drobne pierscienie.
    Wymieszac jajka z mlekiem i przyprawami i przecedzic przez sitko. Jednolita mase jajeczna wymieszac z marchewka i dymka.

  2. Umiescic okolo 1/3 masy na nagrzanej i natluszczonej, ale niezbyt goracej patelni i ulozyc na niej arkusz wodorostów.
    Gdy masa sie zetnie, delikatnie ja zrolowac, przesunac do konca patelni i wlac nastepna czesc masy na zwolnione miejsce uwazajac, aby masa znalazla sie równiez pod zwinietym jajkiem.
    Gdy nowa warstwa sie zetnie, ponownie ja zrolowac a na wolne miejsce wlac nastepna czesc masy i powtarzac wszystko do momentu, az masa jajeczna zostanie zuzyta.

  3. Gdy omlet jest gotowy, wyjac go z patelni, chwile ostudzic i przeciac na waskie kawalki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń