Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chciałabym Wam napisać dzisiaj coś niecoś o jarmużu – odmianie kapusty, którą możemy aktualnie dostać w sklepach. Oprócz tego, że wyjątkowo efektownie i dekoracyjnie prezentuje się na talerzu, to jest też niezwykle zdrowa. Jarmuż ma długie, pomarszczone liście, najczęściej zielone, ale zdarzają się też zielono-fioletowe lub fioletowo-brązowe. Ze względu na swoje zdrowotne właściwości jest doceniany głównie w Skandynawii. Wspomniane wyżej liście zawierają dużo białka, witaminę C i K, błonnik, a także sole mineralne – wapno i potas. W jarmużu znajdziemy sulforafan – przeciwutleniacz. Zapobiega on guzom piersi, chroni przed promieniami UV i wrzodami żołądka. W liściach są karotenoidy, które działają przeciwnowotworowo, wzmagają procesy oczyszczania się organizmu. Witamina K, o której pisałam wyżej, hamuje rozrost niektórych nowotworów. Jedzenie jarmużu działa też wspierająco na układ sercowo-naczyniowy. Aby jarmuż nie stracił swych niezwykłych właściwości, powinien być gotowany na parze nie dłużej niż 3-4 minuty. Trafimy na niego w sklepach na jesieni i zimą – to wtedy jest właśnie na niego sezon. Najsmaczniejszy jest po pierwszych przymrozkach, bo wtedy traci swój ostry smak. Tą niezwykłą kapustę możemy przechowywać w foliowym woreczku, w lodówce na samym dole – jednak nie dłużej niż 3 dni.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5334
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 875
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11769
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5067
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1331
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5334
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 875
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11769
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5067
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1331
Składniki