Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jaskółcze gniazda to doskonała propozycja na świąteczny obiad lub pyszną przekąskę na ciepło. Stanowią świetną alternatywę dla klasycznych kotletów mielonych. Cudownie komponują się serwowane z sosem chrzanowym lub ostrym sosem paprykowo-pomidorowym. Sam proces przygotowania tego dania nie jest czasochłonny. Każdy powinien poradzić sobie z jego przygotowaniem. Jak zrobić jaskółcze gniazda? Przygotowanie jaskółczych gniazd warto zacząć od ugotowania jajek na miękko. Następnie należy się zabrać mięsną masę - będziecie potrzebowali dokładnie takich samych składników jak w przypadku kotletów mielonych tj.: mięso mielone, cebulę, jajko, bułkę tartą, sól i pieprz. Mięsną masą otulamy ugotowane i obrane ze skorupek jajka. Jaskółcze gniazda - smażenie Jaskółcze gniazda smażymy na patelni na rozgranym klarowanym maśle lub smalcu. Przed usmażeniem warto obtoczyć jaskółcze gniazda w bułce tartej. Dzięki temu danie zyska cudowną, chrupiącą skórkę.
Polędwiczki z cebulką marynowaną, pieczarkami i świeżą papryką to doskonałe d...
Odsłon: 155
Tagliatelle z kurkami to wykwintne danie, które zachwyca swoim bogactwem smak...
Odsłon: 1277
Kurczak w boczkach na młodej kapuście to danie, które łączy soczystość mięsa...
Odsłon: 254
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 36
Polędwiczki z cebulką marynowaną, pieczarkami i świeżą papryką to doskonałe d...
Odsłon: 155
Tagliatelle z kurkami to wykwintne danie, które zachwyca swoim bogactwem smak...
Odsłon: 1277
Kurczak w boczkach na młodej kapuście to danie, które łączy soczystość mięsa...
Odsłon: 254
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 36
Składniki
6 jajek ugotuj na miękko. W rondelku nastaw wodę, dodaj pół łyżeczki soli. Do wrzącej wody wkładaj ostrożnie po jednym jajku. Jajka gotuj przez około 5-6 minut.
Ugotowane jajka odcedź, opłucz zimną wodą, odstaw do wystudzenia. Wystudzone jajka obierz ze skorupek.
Do miski przełóż mięso mielone. Wbij jedno surowe jajko. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Wsyp 3 łyżki bułki tartej. Mięsną masę dopraw solą i pieprzem. Składniki wymieszaj.
Obrane jajka otul mięsną masą. Jaskółcze gniazda obtocz w bułce tartej.
Na patelni rozgrzej łyżkę klarowanego masła. Jaskółcze gniazda smaż na złoty kolor z każdej strony. Podawaj w towarzystwie ulubionego sosu.