Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jazowskie kotlety z ziemniaków to pomysł na niedrogi obiad dla całej rodziny. Jazowa to niewielka wieś znajdująca się w powiecie strzyżowskim na Podkarpaciu i to właśnie stamtąd pochodzi przepis na to proste, jarskie danie z ziemniaków. Do ciasta na kotlety dodaje się podsmażoną cebulkę, mąkę i jajka. Następnie formuje się owalne lub okrągłe kotleciki, które następnie należy opanierować w bułce tartej i usmażyć na patelni z rozgrzanym olejem. Jazowskie kotlety świetnie komponują się z sosem pieczarkowym lub kwaśną śmietaną. Sprawdzą się na sycący posiłek lub przekąskę w ciągu dnia.
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 234
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 199
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 234
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 199
Składniki
Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę.
Na patelni roztop 2 łyżki masła. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni na złoty kolor. Podsmażoną cebulę dodaj do ziemniaków.
Do masy na kotlety dodaj jedno całe jajko, mąkę i przyprawy. Wymieszaj składniki dłońmi. Uformuj owalne kotlety.
Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju. Jazowskie kotlety opanieruj w bułce tartej. Smaż z dwóch stron na złoty kolor.