Do góry

Dania główne Przepis na:

Jednogarnkowy kociołek a’la pizza

Jednogarnkowy kociołek a’la pizza

Autor:

Przepisów i artykułów: 68 Ocena: 840

Dodano:

Odsłon: 952

Świetne danie jednogarnkowe na zimowy obiad, które przygotujesz w 30 minut. Kociołek robi się sam i błyskawicznie, krótki czas przyrządzania to nie jedyna zaleta tego dania, smakuje pysznie,cudownie pachnie i prezentuje się też niczego sobie.

Składniki

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 40 dag małych świeżych pieczarek
  • ¾ szklanki drobnego makaronu-u mnie mini piórka
  • 6 plasterków salami z pieprzem
  • 1 duża cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1,5 litra domowego rosołu lub bulionu
  • 1 pełna łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 pełne łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 3 łyżki oliwy
  • Pęczek szczypioru z dymki do posypania
  • Przyprawy:
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • ¼ łyżeczki ostrej papryki
  • Sól morska do smaku
5-6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Jednogarnkowy kociołek a’la pizza

Przygotowanie

  1. Fileta z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w drobną kostkę, tak samo obraną cebulę.

    Wrzucić razem do szerokiego garnka, oprószyć słodką i ostrą papryką oraz szczyptą soli, wlać oliwę i podsmażyć pod przykryciem kilka minut aż mięso i cebulka się zrumieni.

  2. Dodać pokrojoną w grubszą kostkę paprykę, salami i pokrojone na kawałki pieczarki, dusić 5 minut, po tym czasie wsypać osaczoną z zalewy kukurydzę i suchy makaron zalać gorącym rosołem, dodać
    koncentrat pomidorowy Pudliszki, wsypać zioła prowansalskie i gotować razem około 12-15 minut.


    Przed końcem gotowania, spróbować i doprawić do smaku, zabielić śmietaną.
    Podawać gorące posypane szczypiorem z dymki.

    Zyczę smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń