Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Taka pieczona kaczka doskonale pasuje na biesiadowanie w rodzinnym gronie.
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 166
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2444
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 166
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2444
Składniki
Jarzębinę oczyścić, umyć i osuszyć. Włożyć do zamrażarki na kilka dni. Kaczkę oczyścić, umyć i umieścić w miseczce z solanką - łyżka soli na 1 litr wody, tak żeby była przykryta. Pozostawić na 2 godz. Jabłka pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Umieścić w salaterce i dodać mrożoną jarzębinę. Dodać olej, majeranek, miód i dokładnie wymieszać. Osuszoną kaczkę lekko posmarować olejem i oprószyć mieloną, słodką czerwoną papryką. Jabłkami z jarzębiną nadziać kaczkę. Umieścić w naczyniu żaroodpornym. Obłożyć pozostałymi jabłkami. Szczelnie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 2 godziny. Przed końcem pieczenia kaczkę odkryć żeby skórka się przypiekła. Smacznego.