Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdrowe i rozpływające się w ustach placki z soczystymi truskawkami
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6149
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 9110
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8629
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6149
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 9110
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8629
Składniki
Do miski wlewamy jogurt naturalny oraz wbijamy jajka, wsypujemy cukier wanilinowy i cukier puder. Dokładnie wszystko miksujemy. W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz ze szczyptą soli. Zawartość drugiej miski wsypujemy stopniowo do miski z jogurtem, jajkami i cukrami (cały czas miksując, aby powstała jednolita i gładka masa).
Truskawki myjemy, obieramy z szypułek i kroimy w średniej grubości plasterki.
Na rozgrzaną patelnię (opcjonalnie polaną niewielką ilością oliwy z oliwek) nakładamy po łyżce ciasta. Na każdego placka kładziemy po kilka plasterków truskawek. Smażymy ok. 2 minut na wolnym ogniu, aby urósł i się zarumieni. Przewracamy go na drugą stronę i również smażymy do zarumienienia. Z podanej porcji wychodzi ok. 18 placków.