Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdrowe i rozpływające się w ustach placki z soczystymi truskawkami
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1540
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 790
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1540
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 790
Składniki
Do miski wlewamy jogurt naturalny oraz wbijamy jajka, wsypujemy cukier wanilinowy i cukier puder. Dokładnie wszystko miksujemy. W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz ze szczyptą soli. Zawartość drugiej miski wsypujemy stopniowo do miski z jogurtem, jajkami i cukrami (cały czas miksując, aby powstała jednolita i gładka masa).
Truskawki myjemy, obieramy z szypułek i kroimy w średniej grubości plasterki.
Na rozgrzaną patelnię (opcjonalnie polaną niewielką ilością oliwy z oliwek) nakładamy po łyżce ciasta. Na każdego placka kładziemy po kilka plasterków truskawek. Smażymy ok. 2 minut na wolnym ogniu, aby urósł i się zarumieni. Przewracamy go na drugą stronę i również smażymy do zarumienienia. Z podanej porcji wychodzi ok. 18 placków.