Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdrowe i rozpływające się w ustach placki z soczystymi truskawkami
Najlepszy szczaw jest w maju dlatego jadę za miasto w sprawdzone już miejsce...
Odsłon: 7035
Wspaniałe połączenia orzeźwiających truskawek i słodkiej, rozpływającej się w...
Odsłon: 6092
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 1806
Najlepszy szczaw jest w maju dlatego jadę za miasto w sprawdzone już miejsce...
Odsłon: 7035
Wspaniałe połączenia orzeźwiających truskawek i słodkiej, rozpływającej się w...
Odsłon: 6092
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 1806
Składniki
Do miski wlewamy jogurt naturalny oraz wbijamy jajka, wsypujemy cukier wanilinowy i cukier puder. Dokładnie wszystko miksujemy. W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz ze szczyptą soli. Zawartość drugiej miski wsypujemy stopniowo do miski z jogurtem, jajkami i cukrami (cały czas miksując, aby powstała jednolita i gładka masa).
Truskawki myjemy, obieramy z szypułek i kroimy w średniej grubości plasterki.
Na rozgrzaną patelnię (opcjonalnie polaną niewielką ilością oliwy z oliwek) nakładamy po łyżce ciasta. Na każdego placka kładziemy po kilka plasterków truskawek. Smażymy ok. 2 minut na wolnym ogniu, aby urósł i się zarumieni. Przewracamy go na drugą stronę i również smażymy do zarumienienia. Z podanej porcji wychodzi ok. 18 placków.