Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chodziła za mną gęś , a kaczka wylądowała w piekarniku :)
Kluski leniwe to delikatne i szybkie do przygotowania danie z ziemniakow, mąk...
Odsłon: 149
Polecam.
Odsłon: 1681
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1748
Kluski leniwe to delikatne i szybkie do przygotowania danie z ziemniakow, mąk...
Odsłon: 149
Polecam.
Odsłon: 1681
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1748
Składniki
Czerwona kapusta : Kapustę po obraniu z wierzchnich liści poszatkowałem. Jabłko po obraniu i usunięciu środka z pestkami pokroiłem w cienkie plastry. Poddusiłem na rozgrzanym maśle razem z cebulą. Dodałem poszatkowana kapustę , przyprawy , podlałem winem , przykryłem i dusiłem do miękkości.
Farsz: bułki zalałem wrzącym mlekiem . Pokroiłem cebulę , dymkę , pieczarki , natkę , boczek i podroby. Cebulę i dymkę zeszkliłem na maśle . Dodałem pieczarki , podroby i natkę , dusiłem do miękkości . Ostudziłem , wymieszałem z odciśniętymi bułkami , jajkami, mąką, śmietaną , estragonem ,majerankiem i skórką z cytryny , doprawiłem solą i pieprzem . Kaczkę natarłem solą , pieprzem , estragonem , napełniłem farszem , zaszyłem. Ułożyłem w brytfance . Piekłem po ok.40 minut z obu stron ( po 40 min odwróciłem ) ,w temperaturze 190 stopni.
Sos : cebule i włoszczyznę pokroiłem , włożyłem do naczynia z kaczką i upiekłem. Kaczkę wyjąłem , zawinąłem w folię aluminiową. Sos odtłuściłem , przetarłem przez sito , wymieszałem z winem i bulionem. Przyprawiłem , zagotowałem i wlałem do sosjerki. Kaczkę rozwinąłem , ułożyłem na kapuście. Podałem z sosem.