Do góry

Dania główne Przepis na:

Kaczka faszerowana po niemiecku

Kaczka faszerowana po niemiecku

Autor:

Przepisów i artykułów: 850 Ocena: 16327

Dodano:

Odsłon: 8799

Chodziła za mną gęś , a kaczka wylądowała w piekarniku :)

Składniki

  • kaczka , ok 3 kg
  • Farsz : podroby (żołądek , wątróbka i serce kaczki)
  • 15 dag boczku surowego
  • 15 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 dymka
  • 1 pęczek natki
  • 2 jajka
  • skórka z otarta z 1/2 cytryny
  • 3 bułki
  • 3/4 l mleka
  • 2 łyżki śmietany 18 %
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka estragonu
  • półtora łyżeczki majeranku
  • sól , pieprz
  • Sos : 1 pęczek włoszczyzny
  • 1 cebula
  • 125 ml czerwonego wina
  • 150 ml bulionu drobiowego
  • Czerwona kapusta : 1/2 kg czerwonej kapusty
  • 1 cebula
  • 1 jabłko
  • 100 ml czerwonego wina
  • 2 łyżki masła
  • 1 liść laurowy
  • 2 goździki
  • szczypta ziela angielskiego
  • sól
  • mielony biały pieprz
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Czerwona kapusta : Kapustę po obraniu z wierzchnich liści poszatkowałem. Jabłko po obraniu i usunięciu środka z pestkami pokroiłem w cienkie plastry. Poddusiłem na rozgrzanym maśle razem z cebulą. Dodałem poszatkowana kapustę , przyprawy , podlałem winem , przykryłem i dusiłem do miękkości.

  2. Farsz: bułki zalałem wrzącym mlekiem . Pokroiłem cebulę , dymkę , pieczarki , natkę , boczek i podroby. Cebulę i dymkę zeszkliłem na maśle . Dodałem pieczarki , podroby i natkę , dusiłem do miękkości . Ostudziłem , wymieszałem z odciśniętymi bułkami , jajkami, mąką, śmietaną , estragonem ,majerankiem i skórką z cytryny , doprawiłem solą i pieprzem .
    Kaczkę natarłem solą , pieprzem , estragonem , napełniłem farszem , zaszyłem.
    Ułożyłem w brytfance . Piekłem po ok.40 minut z obu stron ( po 40 min odwróciłem ) ,w temperaturze 190 stopni.

  3. Sos : cebule i włoszczyznę pokroiłem , włożyłem do naczynia z kaczką i upiekłem. Kaczkę wyjąłem , zawinąłem w folię aluminiową. Sos odtłuściłem , przetarłem przez sito , wymieszałem z winem i bulionem. Przyprawiłem , zagotowałem i wlałem do sosjerki.
    Kaczkę rozwinąłem , ułożyłem na kapuście. Podałem z sosem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ambiwalentna 20 grudnia 2014 witam, nie rozumiem jednego- kaczka piecze się tylko 40 minut? i tu kolejne pytanie - pod przykryciem czy też nie? wygląda bardzo apetycznie ale mam pewne wątpliwości Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mufinka 09 listopada 2014 TA kaczka powala na kolana z całą pewnością... to mówiłam ja, "umiarkowany mięsożerca"... ;)))

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Irys-1260 08 listopada 2014 W pierwszym punkcie opis kapusty sie zdublowal.
Raz w zyciu robilam kaczke wg jakiegos tam przepisu i nie powiem zeby powalila mnie na kolana.
Podany przez Ciebie przepis na nia, brzmi smacznie i chyba wart jest wyprobowania kiedys.
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

etui 08 listopada 2014 Chetnie bym zobaczyła dziwaczkę po upieczeniu, no i w przekroju...

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń