Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Dania główne
  • Kaczka Magdy Gessler
  • Dania główne
  • Przepis na

Kaczka Magdy Gessler

07.05.2025 Odsłon: 28494
5.0 (26 oceny)
Czas przygotowania
do 60 min
60 min
Czas gotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
3-4 osoby
3-4 os.
smaker
smaker

Kaczka pieczona Magdy Gessler charakteryzuje się chrupiącą i złocistą skórką oraz niezwykłym, grzybowym wnętrzem. Samo mięso jest kruche, soczyste i wilgotne, dobrze doprawione. Dosłownie rozpływa się w ustach. Jest to jedno z najzdrowszych mięs, które tradycyjnie było przyrządzane w dawnych czasach na naszych terenach. Zawiera dużo białka, a jednocześnie nie aż tak dużo tłuszczu – z wyłączeniem skórki, która jest tu najlepsza. Jest też bogatym źródłem żelaza. 

Kaczka Magdy Gessler – przepis na danie kuchni polskiej 

Kaczka pieczona według przepisu Magdy Gessler to kwintesencja kuchni polskiej – elegancka, wyrazista i nasycona smakami, które kojarzą się z domem, świętami i wyjątkowymi okazjami. To jeden z przepisów na danie główne, które nie tylko robi wrażenie na gościach, ale z pewnością zostanie w ich pamięci na długo. W tej recepturze tradycja łączy się z pomysłowością. Delikatne mięso kaczki wypełnione jest aromatycznym farszem z prawdziwków, wątróbki i kaszy jaglanej. 

Warto przygotować tę potrawę nie tylko od święta. Choć wygląda imponująco, jej przygotowanie jest zaskakująco proste, a efekt końcowy – spektakularny. Dzięki dokładnemu przyprawieniu mięsa i regularnemu polewaniu sosem podczas pieczenia, kaczka pieczona wychodzi soczysta w środku i pięknie zarumieniona z wierzchu.  

 

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Jak przygotować pieczoną kaczkę Magdy Gessler? 

Przygotowania kaczki pieczonej zacznij od namoczenia suszonych grzybów, najlepiej prawdziwków. Wchłonięta woda sprawi, że po podsmażeniu, wydobędzie się głęboki aromat. Dodatkowo będą one miękkie. Wody z moczenia grzybów nie musisz wylewać, możesz odrobinę dodać do smażonego farszu i poczekać aż odparuje. Wzmocni ona smak mięsa kaczki.  

Kaczka powinna być dokładnie oczyszczona i osuszona papierowym ręcznikiem, ponieważ wilgotna skórka nie zrumieni się ładnie podczas pieczenia. Nie możesz zapomnieć też o natarciu jej przyprawami. Najlepiej zrobić to godzinę wcześniej, a jeśli masz czas – nawet kilka godzin przed pieczeniem. Warto również przyprawić wnętrze tuszki, aby smaki jeszcze lepiej się przeniknęły. 

Do przygotowania kaczki potrzebujesz też farszu, który jest prawdziwą perełką w tej recepturze i może ci się kojarzyć z tradycyjnym przepisem babci. Połączenie kaszy jaglanej, podsmażonej wątróbki drobiowej i prawdziwków jest nie tylko tradycyjne, ale też bardzo sycące i aromatyczne. Kasza jaglana powinna być dobrze ugotowana, ale sypka. Zbyt mokra i zwarta sprawi, że farsz będzie ciężki. Wątróbkę najlepiej podsmażyć tylko chwilę, żeby była lekko różowa w środku. Dzięki temu zachowa swoją delikatność i nie stanie się sucha po upieczeniu.  

Jak piec kaczkę? Garść porad  

Zaletą przygotowania kaczki z tego przepisu jest wykonanie bardzo prostych kroków. Kiedy farsz będzie przestudzony, wypełnij nim tuszkę. Najlepiej zaszyć ją grubą igłą i mocną nicią kuchenną lub spiąć wykałaczkami. Dzięki temu wnętrze nie wypłynie w trakcie pieczenia. Dopiero potem natrzyj kaczkę mieszanką przypraw.  

Pieczenie kaczki odbywa się w dwóch etapach. Pierwsza godzina w 200°C pomaga zamknąć mięso i uzyskać chrupiącą skórkę. Kolejne pieczenie w niższej temperaturze (180°C) zapewnia soczystość i powolne przechodzenie aromatami z farszu i przypraw. Podlewaj kaczkę bulionem albo wydobytym sokiem. To dzięki temu skórka będzie lśniąca, rumiana i pełna smaku. Rób to regularnie, np. co 20-30 minut. 

Po upieczeniu nie krój kaczki od razu – zostaw ją na minimum 10–15 minut pod przykryciem, by soki się równomiernie rozprowadziły i mięso było jeszcze bardziej miękkie. 

Marynata do kaczki – jakie przyprawy wybrać? 

Do przygotowania kaczki pieczonej z przepisu Magdy Gessler nie potrzebujesz wielu przypraw. Wystarczy tylko sól, pieprz i majeranek. Możesz również dodać szczyptę czosnku granulowanego. Innym ciekawym rozwiązaniem jest dodatek suszonego rozmarynu albo tymianku. Mają typowo ziołowy smak, który wzbogaci twoją kaczkę nawet tuż po upieczeniu. Aby wzbogacić aromat pieczenia, możesz również dołożyć do naczynia ćwiartki jabłek, kilka śliwek suszonych lub plasterki pomarańczy. A jeśli chcesz zrobić nieco inną wersję tego mięsa, wypróbuj nasz przepis na kruchą i soczystą pierś z kaczki z piekarnika. 

Przepis w Waszym wykonaniu (2)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

agafia
agafia
Pieczywo

drożdżówki z truskawkami

Pieczywo drożdżówki z truskawkami

Czerwiec pachnie truskawkami........ Przepis na cztery duże lub sześć mniejs...

  • Owoce
  • Truskawki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mleko

Odsłon: 269

> 60 min >60 min
9
smaker
smaker
Sałatki

Sałatka bałtycka

Sałatki Sałatka bałtycka

Sałatka bałtycka to lekkie i pożywne danie, które sprawdzi się zarówno na śni...

  • Polska
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Kukurydza
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy

Odsłon: 10404

do 30 min 30 min
12
Experymentalnakuchniajoli
Experymentalnakuchniajoli
Zupy

Botwinka z jajkiem i ziemniakami

Zupy Botwinka z jajkiem i ziemniakami

Moja pierwsza w tym roku botwinka z własnego ogródka. Zawsze smaczna wiosną.

  • Polska
  • Buliony
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Buraki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Orzechy
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 2750

do 15 min 15 min
6
ewaeu
ewaeu
Przekąski

Zapiekanki

Przekąski Zapiekanki

Polecam na śniadanko.

  • Polska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Zapiekanki
  • Bułki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 8318

do 15 min 15 min
12
smaker
smaker
Sałatki

Sałatka makaronowa z tuńczykiem i groszkiem

Sałatki Sałatka makaronowa z tuńczykiem i groszkiem

Ta sałatka makaronowa z tuńczykiem i groszkiem jest niezwykle łatwa do przygo...

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Grill
  • Polska
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Makaron
  • Penne
  • Warzywa
  • Ryby
  • Tuńczyk
  • Przyprawy
  • Makarony
  • Makaronowe

Odsłon: 18089

do 30 min 30 min
8
smaker
smaker
Dania główne

Szybki makaron na obiad

Dania główne Szybki makaron na obiad

Masz ochotę na coś sycącego, aromatycznego i błyskawicznego w przygotowaniu?...

  • Polska
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Makaron
  • Penne
  • Warzywa
  • Papryka
  • Ser
  • Mięso
  • Wieprzowina
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Oregano
  • Makarony
  • Makaronowe
  • Kiełbasy

Odsłon: 1631

do 15 min 15 min
4
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

agafia
agafia
Pieczywo

drożdżówki z truskawkami

Pieczywo drożdżówki z truskawkami

Czerwiec pachnie truskawkami........ Przepis na cztery duże lub sześć mniejs...

  • Owoce
  • Truskawki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mleko

Odsłon: 269

> 60 min >60 min
9
smaker
smaker
Sałatki

Sałatka bałtycka

Sałatki Sałatka bałtycka

Sałatka bałtycka to lekkie i pożywne danie, które sprawdzi się zarówno na śni...

  • Polska
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Kukurydza
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy

Odsłon: 10404

do 30 min 30 min
12
Experymentalnakuchniajoli
Experymentalnakuchniajoli
Zupy

Botwinka z jajkiem i ziemniakami

Zupy Botwinka z jajkiem i ziemniakami

Moja pierwsza w tym roku botwinka z własnego ogródka. Zawsze smaczna wiosną.

  • Polska
  • Buliony
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Buraki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Orzechy
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 2750

do 15 min 15 min
6
ewaeu
ewaeu
Przekąski

Zapiekanki

Przekąski Zapiekanki

Polecam na śniadanko.

  • Polska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Zapiekanki
  • Bułki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 8318

do 15 min 15 min
12
smaker
smaker
Sałatki

Sałatka makaronowa z tuńczykiem i groszkiem

Sałatki Sałatka makaronowa z tuńczykiem i groszkiem

Ta sałatka makaronowa z tuńczykiem i groszkiem jest niezwykle łatwa do przygo...

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Grill
  • Polska
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Makaron
  • Penne
  • Warzywa
  • Ryby
  • Tuńczyk
  • Przyprawy
  • Makarony
  • Makaronowe

Odsłon: 18089

do 30 min 30 min
8
smaker
smaker
Dania główne

Szybki makaron na obiad

Dania główne Szybki makaron na obiad

Masz ochotę na coś sycącego, aromatycznego i błyskawicznego w przygotowaniu?...

  • Polska
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Makaron
  • Penne
  • Warzywa
  • Papryka
  • Ser
  • Mięso
  • Wieprzowina
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Oregano
  • Makarony
  • Makaronowe
  • Kiełbasy

Odsłon: 1631

do 15 min 15 min
4
Smaker
REKLAMA
Smaker
Dania główne
Smaker
Kaczka Magdy Gessler
Autor:
smaker
do 60 min
3-4 osoby

Składniki

  • 1 kaczka w całości
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka majeranku
Farsz:
  • 50 g suszonych prawdziwków
  • 50 g masła
  • 150 g wątróbki drobiowej
  • 150 g kaszy jaglanej
  • pół pęczka natki pietruszki
Dodatkowo:
  • olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1

Grzyby zalej wodą i pozostaw na noc do namoczenia.

2

Kaczkę umyj i osusz. Natrzyj ją dokładnie ze wszystkich stron solą, pieprzem i majerankiem. Zostaw w chłodnym miejscu na minimum godzinę.

3

Przygotuj farsz. Na maśle podsmaż grzyby do ładnego zrumienienia. Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu. Wątróbki przesmaż na oleju. Większe kawałki pokrój na mniejsze części. Wszystkie składniki połącz ze sobą, dodając także posiekaną natkę pietruszki.

4

Po przestudzeniu farszu, wypełnij nim dokładnie kaczkę. Następnie zaszyj mięso od strony kupra.

5

Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 st. Celsjusza. Piecz kaczkę Magdy Gessler przez godzinę. Potem zmniejsz temperaturę do 180 st. Celsjusza i piecz ją przez kolejną godzinę.

6

Co około 20-30 minut polewaj kaczkę wytworzonym sosem.

7

Kaczka świetnie pasuje do letniej i lekkiej sałatki.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 - 2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki