Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie masz czasu na smażenie piersi z kaczki na patelni i pilnowania odpowiedniej temperatury? Ten przepis na pewno Ci się spodoba, bo mięso możesz przygotować w piekarniku i to na dwa sposoby. Tak przygotowana pierś z kaczki jest soczysta, aromatyczna i ma chrupiącą skórkę. Pierś z kaczki pieczona w piekarniku, co do niej dodać? Pierś z kaczki z piekarnika, aby smakowała wyśmienicie potrzebuje oczywiście odpowiedniego przyprawienia. Bazą do marynaty będzie dobrej jakości oliwa z oliwek, dodaj do niej ząbek czosnku, sos sojowy, musztardę, ocet balsamiczny, a także tymianek i szczyptę ostrej papryki. Nie zapomnij również o soli i pieprzu. Pierś z kaczki z piekarnika, co zrobić, żeby nie była sucha? Z piersi z kaczki nie usuwaj skóry, to właśnie ona sprawia, że mięso wychodzi soczyste. Warto nasmarować mięso marynatą i odstawić je na minimum godzinę do lodówki. Pierś z kaczki zawiń w folię aluminiową i upiecz w piekarniku. Po pół godziny warto usunąć folię i dopiec mięso przez kwadrans, aby z wierzchu powstałą chrupiąca skórka. Soczysta pierś z kaczki, co do niej podać? Do piersi z kaczki z piekarnika doskonale pasować będą ziemniaki. Możesz zdecydować się na gotowane, opiekane lub w formie kremowego purée. Świetnie pasować tu będą również kluski śląskie. Jako dodatek zaserwuj surówkę z buraczków lub czerwonej kapusty.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1856
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4785
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1856
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4785
Składniki
Obierz czosnek, rozgnieć i drobno posiekaj. Wymieszaj dokładnie z pozostałymi składnikami marynaty.
Piersi z kaczki umyj i osusz. Każdą posól i popieprz. Nasmaruj marynatą z jednej i z drugiej strony.
Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego, przykryj folią i włóż do lodówki na około godzinę. Możesz w trakcie obrócić każdą z piersi.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza, z włączonymi grzałką górną i dolną.
Zawiń każdą pierś w folię aluminiową. Piecz przez około 45 minut, aby mięso było miękkie i soczyste. Drugą opcją jest przykrycie naczynia żaroodpornego folią aluminiową i pieczenie w taki sposób przez około 30 minut. Po tym czasie zdejmij folię i piecz kolejne 15 minut, aby skórka była chrupiąca.
Tak przygotowaną pierś z kaczki z piekarnika podawaj z pieczonymi ziemniakami lub frytkami.