Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam bardzo smaczną kaczkę nadzianą pysznym farszem z różnych gatunków grzybków. Kaczkę podałam w lany poniedziałek i bardzo szybko zniknęła ze stołu.
brytfanka, sitko, patelnia, wykałaczki, praska, miseczka,
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 112943
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 268
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 583
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 498
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 884
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 112943
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 268
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 583
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 498
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 884
Składniki
Kaczkę dokładnie oczyścić, umyć i osuszyć. Farsz; Kurki i podgrzybki rozmrozić odsączyć na sicie, włożyć na rozgrzane masło klarowne i podsmażyć. Obraną cebule pokroić w kostkę, zeszklić na maśle, do zeszklonej cebuli dodać podsmażone grzybki , dusić jeszcze chwilę. Następnie dodać bułkę namoczoną w mleku ale odciśniętą ,dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekaną pietruszkę zieloną. Doprawić do smaku pieprzem solą oraz rozbełtanym żółtkiem dobrze wymieszać. Kaczkę napełnić farszem spiąć wykałaczkami lub po prostu pozszywać aby farsz nie wypłyną Do miseczki wlać oliwę dodać przyprawę do drobiu, majeranek, zioła prowansalskie, przyprawy curry oraz odrobinę soli i pieprzu do smaku wymieszać. taką mieszanką natrzeć całą kaczkę po wierzchu ( dookoła ). Kaczkę przełożyć do brytfanki wysmarowanej lekko tłuszczem, zalać wodą i włożyć do nagrzanego piekarnika do 190 - 200 stopni. Piec pod przykryciem, 30 minut przed końcem pieczenia kaczkę odkryć aby się skórka ładnie przyrumieniła. Piec około 2 godzin, podlewając powstałym sosem.