Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczna pieczona kaczka z szalotkami. Pyszne danie na świąteczny obiad
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 24811
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5964
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 184
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 24811
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5964
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 184
Składniki
Składniki na marynatę mieszamy. Nacieramy kaczkę marynatą na co najmniej kilka godzin, a najlepiej całą noc. Wyciągamy ją z lodówki ok 1 godzinę przed pieczeniem. Do naczynia żaroodpornego wlewamy 200ml wody. Wkładamy obrane szalotki i rozgniecione lekko ząbki czosnku. Na to układamy kaczkę.
Kaczkę pieczemy w 180 stopniach przez 90 minut. Kiedy kaczka zacznie się rumienić, co 10 minut trzeba podlewać ją sokami, które się z niej wytapiają. Dzięki temu będzie miała kruchą skórkę, a w środku pozostanie miękka. Jeśli macie całą kaczkę, musicie zwiększyć długość pieczenia - należy liczyć 1 godzinę na 1kg mięsa.