Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczna pieczona kaczka z szalotkami. Pyszne danie na świąteczny obiad
Nieskomplikowany torcik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu (nie licząc cza...
Odsłon: 14
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 12
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21611
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 77
Nieskomplikowany torcik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu (nie licząc cza...
Odsłon: 14
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 12
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21611
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 77
Składniki
Składniki na marynatę mieszamy. Nacieramy kaczkę marynatą na co najmniej kilka godzin, a najlepiej całą noc. Wyciągamy ją z lodówki ok 1 godzinę przed pieczeniem. Do naczynia żaroodpornego wlewamy 200ml wody. Wkładamy obrane szalotki i rozgniecione lekko ząbki czosnku. Na to układamy kaczkę.
Kaczkę pieczemy w 180 stopniach przez 90 minut. Kiedy kaczka zacznie się rumienić, co 10 minut trzeba podlewać ją sokami, które się z niej wytapiają. Dzięki temu będzie miała kruchą skórkę, a w środku pozostanie miękka. Jeśli macie całą kaczkę, musicie zwiększyć długość pieczenia - należy liczyć 1 godzinę na 1kg mięsa.