Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczna pieczona kaczka z szalotkami. Pyszne danie na świąteczny obiad
Jak się okazuje, przygotowanie pysznych pączków nie musi być ani drogie, anie...
Odsłon: 1777
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2274
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 66
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 146
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
Odsłon: 1403
Jak się okazuje, przygotowanie pysznych pączków nie musi być ani drogie, anie...
Odsłon: 1777
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2274
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 66
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 146
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
Odsłon: 1403
Składniki
Składniki na marynatę mieszamy. Nacieramy kaczkę marynatą na co najmniej kilka godzin, a najlepiej całą noc. Wyciągamy ją z lodówki ok 1 godzinę przed pieczeniem. Do naczynia żaroodpornego wlewamy 200ml wody. Wkładamy obrane szalotki i rozgniecione lekko ząbki czosnku. Na to układamy kaczkę.
Kaczkę pieczemy w 180 stopniach przez 90 minut. Kiedy kaczka zacznie się rumienić, co 10 minut trzeba podlewać ją sokami, które się z niej wytapiają. Dzięki temu będzie miała kruchą skórkę, a w środku pozostanie miękka. Jeśli macie całą kaczkę, musicie zwiększyć długość pieczenia - należy liczyć 1 godzinę na 1kg mięsa.