Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczna kaczka o chrupiącej skórce i kruchym soczystym mięsku pieczona w pomarańczach. Kaczka również nadziana pomarańczami i jabłkiem. Polecam
brytfanka, ścierka, miska, nóż, praska do czosnku,
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 137
Kluski przygotowane według przepisu Smaker. Oto link do przwepisu - https:/...
Odsłon: 174
Makaron, mięso i warzywa to połączenie idealne na obiad. Oto prosta w przygot...
Odsłon: 3316
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 137
Kluski przygotowane według przepisu Smaker. Oto link do przwepisu - https:/...
Odsłon: 174
Makaron, mięso i warzywa to połączenie idealne na obiad. Oto prosta w przygot...
Odsłon: 3316
Składniki
Sprawioną kaczkę umyć, osuszyć. Olej wymierzać z łyżką majeranku, papryką słodką, czosnkiem granulowanym oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać soli i pieprzu do smaku. Kaczkę natrzeć marynatą jak wewnątrz tak i zewnątrz. Zakryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin ( co najmniej na 3 godziny ). Dobrze wyszorować pod bieżącą wodą pomarańcze, z jednej wycisnąć sok a dwie pokroić w kostkę. Jabłka obrać , usunąć gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki. Wymieszać z pokrojonymi pomarańczami oraz z pozostałą łyżką majeranku. Tak przygotowane owoce włożyć do środka kaczki i zaszyć otwór lub spiąć wykałaczkami. Kaczkę włożyć do brytfanki lub naczynia żaroodpornego ,włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec do zrumienienia się skórki i wytapiania tłuszczu. Następnie kaczkę podlać wyciśniętym sokiem z pomarańczy , zmniejszyć temperaturę do 170 stopni i piec kaczkę około 2 - 2,5 godziny, podlewając co jakiś czas wytwarzanym sosem. Gdyby kaczka się za mocno spiekła - zrumieniła nakryć folią spożywczą ( gdy nie mamy przykrywki ). Smacznego
Przygotowanie owoców.
Kaczka gotowa do pieczenia.
Kaczka po upieczeniu.