Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Podaje przepis na kaczkę z pomarańczami i żurawiną. Kaczka wychodzi bardzo smaczna , mięsko jest delikatne i kruche. Kaczkę tak przygotowaną robię przeważnie na święta Bożego narodzenia. Zazwyczaj robię kaczkę nadziewaną jabłkami, a tak ogólnie to lubię eksperymenty z kaczką , które wychodzą bardzo smakowicie.
brytfanka, miska, folia aluminiowa, nóż, wykałaczki,
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 38139
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 390
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 154
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 368
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9238
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 38139
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 390
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 154
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 368
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9238
Składniki
Kaczkę dokładnie oczyszczamy, myjemy a następnie dobrze osuszamy. Przyprawy mieszamy w misce i dokładnie nacieramy wymieszanymi przyprawami mięso, jak w środku tak i zewnątrz. Kaczkę obkładamy obranymi, pokrojonymi ząbkami czosnku, wkładamy w skórkę. Kaczka powinna być dobrze doprawiona natarta przyprawami. Tak przygotowaną kaczkę wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Na drugi dzień kaczkę nadziewamy wcześniej przygotowanymi owocami ( obranymi i pokrojonymi pomarańczami wymieszanymi z garścią żurawiny i majerankiem.) Kaczkę spinamy wykałaczkami lub zszywamy nitką kuchenną i przekładamy do brytfanki , polewamy sokiem wyciśniętym z jednej pomarańczy (pomarańcze najpierw dokładnie myjemy). Kaczkę wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni, podlewamy jeszcze niewielką ilością wody i pieczemy pod przykryciem około 1,5 godziny.(ja przykrywam folią aluminiową). Po tym czasie zdejmujemy folię , zmniejszamy temperaturę i pieczemy kaczkę do miękkości jeszcze około godziny (w zależności jakie kto lubi miękkie mięso) często polewając sosem wytworzonym podczas pieczenia.
Kaczkę nacieramy przyprawami i czosnkiem.
Owoce mieszamy z majerankiem.
Kaczkę wkładamy do brytfanki i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy około 2 - 2,5 godziny w 200 stopniach.