Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Podaje przepis na kaczkę z pomarańczami i żurawiną. Kaczka wychodzi bardzo smaczna , mięsko jest delikatne i kruche. Kaczkę tak przygotowaną robię przeważnie na święta Bożego narodzenia. Zazwyczaj robię kaczkę nadziewaną jabłkami, a tak ogólnie to lubię eksperymenty z kaczką , które wychodzą bardzo smakowicie.
brytfanka, miska, folia aluminiowa, nóż, wykałaczki,
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5387
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1745
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5285
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1790
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5387
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1745
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5285
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1790
Składniki
Kaczkę dokładnie oczyszczamy, myjemy a następnie dobrze osuszamy. Przyprawy mieszamy w misce i dokładnie nacieramy wymieszanymi przyprawami mięso, jak w środku tak i zewnątrz. Kaczkę obkładamy obranymi, pokrojonymi ząbkami czosnku, wkładamy w skórkę. Kaczka powinna być dobrze doprawiona natarta przyprawami. Tak przygotowaną kaczkę wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Na drugi dzień kaczkę nadziewamy wcześniej przygotowanymi owocami ( obranymi i pokrojonymi pomarańczami wymieszanymi z garścią żurawiny i majerankiem.) Kaczkę spinamy wykałaczkami lub zszywamy nitką kuchenną i przekładamy do brytfanki , polewamy sokiem wyciśniętym z jednej pomarańczy (pomarańcze najpierw dokładnie myjemy). Kaczkę wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni, podlewamy jeszcze niewielką ilością wody i pieczemy pod przykryciem około 1,5 godziny.(ja przykrywam folią aluminiową). Po tym czasie zdejmujemy folię , zmniejszamy temperaturę i pieczemy kaczkę do miękkości jeszcze około godziny (w zależności jakie kto lubi miękkie mięso) często polewając sosem wytworzonym podczas pieczenia.
Kaczkę nacieramy przyprawami i czosnkiem.
Owoce mieszamy z majerankiem.
Kaczkę wkładamy do brytfanki i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy około 2 - 2,5 godziny w 200 stopniach.