Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kalafior po mazursku to danie, które może zmienić nawet największe niejadki w miłośników tego warzywa. Wystarczy jedynie kilka składników, które zapewne masz w domu, by stworzyć obiad, który długo wszystkim zapadnie w pamięć. Jest nie tylko pyszne, ale także pożywne, stosunkowo niskokaloryczne i zdrowe. W przepisie użyto także brokułu, ale jeśli go nie masz, nic straconego – po prostu podwój porcję kalafiora!
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 951
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 76
Zachciało mi się po śniadaniu zjeść coś co jest związane z owocami. Po krótk...
Odsłon: 450
Żeberka do obiadu przygotowane w pysznej musztardowo - miodowej marynacie. Że...
Odsłon: 151
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 951
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 76
Zachciało mi się po śniadaniu zjeść coś co jest związane z owocami. Po krótk...
Odsłon: 450
Żeberka do obiadu przygotowane w pysznej musztardowo - miodowej marynacie. Że...
Odsłon: 151
Składniki
Kalafior i brokuł podziel na mniejsze różyczki, a cebulę obierz i drobno posiekaj. Dwie łyżki masła rozpuść i ostudź, a następnie wymieszaj je z bułką tartą do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
Pozostałe dwie łyżki masła rozgrzej na patelni, na średnim ogniu. Dodaj cebulę i smaż ją do miękkości przez ok. 5 minut. Wmieszaj mąkę oraz sól i pieprz. Smaż zasmażkę przez kolejną minutę.
Do zasmażki wlej mleko z rozbełtanym jajkiem. Zagotuj całość, bardzo często mieszając, do zgęstnienia.
Do naczynia żaroodpornego wlej połowę przygotowanego sosu. Następnie porozkładaj brokuł i kalafior – zapiekanka będzie wyglądać efektownie, jeśli warzywa ułożysz pasami. Posyp warzywa bułką tartą, a następnie polej je pozostałym sosem.
Naczynie przykryj szczelnie folią aluminiową i wstaw do piekarnika nastawionego na 180 st. Celsjusza. Piecz całość przez ok. 40 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia zdejmij folię i pozostaw zapiekankę w piecu do ładnego zrumienienia. Kalafior po mazursku podawaj na ciepło, posypany siekanym koperkiem.