Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kalafior po mazursku to danie, które może zmienić nawet największe niejadki w miłośników tego warzywa. Wystarczy jedynie kilka składników, które zapewne masz w domu, by stworzyć obiad, który długo wszystkim zapadnie w pamięć. Jest nie tylko pyszne, ale także pożywne, stosunkowo niskokaloryczne i zdrowe. W przepisie użyto także brokułu, ale jeśli go nie masz, nic straconego – po prostu podwój porcję kalafiora!
Jeśli macie sentyment do budyniu z sokiem, koniecznie spróbujcie kociewskiego...
Odsłon: 91
Krokiety na twarogu z dodatkiem kolendry i chili to bardzo aromatyczne, delik...
Odsłon: 5553
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone i siekane.
Odsłon: 3990
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 109
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 685
Jeśli macie sentyment do budyniu z sokiem, koniecznie spróbujcie kociewskiego...
Odsłon: 91
Krokiety na twarogu z dodatkiem kolendry i chili to bardzo aromatyczne, delik...
Odsłon: 5553
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone i siekane.
Odsłon: 3990
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 109
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 685
Składniki
Kalafior i brokuł podziel na mniejsze różyczki, a cebulę obierz i drobno posiekaj. Dwie łyżki masła rozpuść i ostudź, a następnie wymieszaj je z bułką tartą do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
Pozostałe dwie łyżki masła rozgrzej na patelni, na średnim ogniu. Dodaj cebulę i smaż ją do miękkości przez ok. 5 minut. Wmieszaj mąkę oraz sól i pieprz. Smaż zasmażkę przez kolejną minutę.
Do zasmażki wlej mleko z rozbełtanym jajkiem. Zagotuj całość, bardzo często mieszając, do zgęstnienia.
Do naczynia żaroodpornego wlej połowę przygotowanego sosu. Następnie porozkładaj brokuł i kalafior – zapiekanka będzie wyglądać efektownie, jeśli warzywa ułożysz pasami. Posyp warzywa bułką tartą, a następnie polej je pozostałym sosem.
Naczynie przykryj szczelnie folią aluminiową i wstaw do piekarnika nastawionego na 180 st. Celsjusza. Piecz całość przez ok. 40 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia zdejmij folię i pozostaw zapiekankę w piecu do ładnego zrumienienia. Kalafior po mazursku podawaj na ciepło, posypany siekanym koperkiem.