Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Apetyczna zapiekanka z kalafiora. Dodatek sera feta nadaje daniu wyrazisty smak.
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 221
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1042
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 514
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666497
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 221
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1042
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 514
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666497
Składniki
Kalafiora dzielimy na różyczki, wrzucamy do osolonego wrzątku, gotujemy 3-5 min i odcedzamy. W rondelku na małym ogniu rozgrzewamy masło. Gdy się stopi wsypujemy mąkę i mieszając zasmażamy /pilnujemy by zasmażka nie zrumieniła się/. Ciągle mieszając dodajemy małymi porcjami mleko. Mieszamy energicznie by nie powstały grudki. Podgrzewamy do czasu aż sos zgęstnieje. Następnie ciągle mieszając wlewamy bulion. Dodajemy słodką paprykę, czosnek granulowany i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mocno podgrzewamy. W naczyniu żaroodpornym układamy różyczki kalafiora, posypujemy rozkruszonym serem feta i zalewamy przygotowanym sosem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i zapiekamy ok. 20 min. Przed podaniem posypujemy posiekanym koperkiem.