Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Apetyczna zapiekanka z kalafiora. Dodatek sera feta nadaje daniu wyrazisty smak.
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1934
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1630
Takie mięso jest soczyste i bardzo smaczne. Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 2590
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1934
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1630
Takie mięso jest soczyste i bardzo smaczne. Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 2590
Składniki
Kalafiora dzielimy na różyczki, wrzucamy do osolonego wrzątku, gotujemy 3-5 min i odcedzamy. W rondelku na małym ogniu rozgrzewamy masło. Gdy się stopi wsypujemy mąkę i mieszając zasmażamy /pilnujemy by zasmażka nie zrumieniła się/. Ciągle mieszając dodajemy małymi porcjami mleko. Mieszamy energicznie by nie powstały grudki. Podgrzewamy do czasu aż sos zgęstnieje. Następnie ciągle mieszając wlewamy bulion. Dodajemy słodką paprykę, czosnek granulowany i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mocno podgrzewamy. W naczyniu żaroodpornym układamy różyczki kalafiora, posypujemy rozkruszonym serem feta i zalewamy przygotowanym sosem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i zapiekamy ok. 20 min. Przed podaniem posypujemy posiekanym koperkiem.