Do góry

Dania główne Przepis na:

Kalafior zapiekany z serem feta

Kalafior zapiekany z serem feta

Autor:

Przepisów i artykułów: 498 Ocena: 3579

Dodano:

Odsłon: 632

Apetyczna zapiekanka z kalafiora. Dodatek sera feta nadaje daniu wyrazisty smak.

Składniki

  • kalafior 1 szt
  • ser feta 10 dag
  • masło 2 łyżki
  • mąka 2 łyżki
  • zimne mleko 1 szklanka
  • zimny bulion 1 szklanka
  • papryka słodka 1 płaska łyżeczka
  • czosnek granulowany 1 płaska łyżeczka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • koperek 2 łyżki
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kalafiora dzielimy na różyczki, wrzucamy do osolonego wrzątku, gotujemy 3-5 min i odcedzamy.
    W rondelku na małym ogniu rozgrzewamy masło. Gdy się stopi wsypujemy mąkę i mieszając zasmażamy /pilnujemy by zasmażka nie zrumieniła się/. Ciągle mieszając dodajemy małymi porcjami mleko. Mieszamy energicznie by nie powstały grudki. Podgrzewamy do czasu aż sos zgęstnieje. Następnie ciągle mieszając wlewamy bulion. Dodajemy słodką paprykę, czosnek granulowany i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mocno podgrzewamy.
    W naczyniu żaroodpornym układamy różyczki kalafiora, posypujemy rozkruszonym serem feta i zalewamy przygotowanym sosem.
    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i zapiekamy ok. 20 min. Przed podaniem posypujemy posiekanym koperkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń