Do góry

Dania główne Przepis na:

Kapuściana zapiekanka z mięsem

Przepis dnia 2016-07-18
Kapuściana zapiekanka z mięsem

Autor:

Przepisów i artykułów: 2192 Ocena: 48624

Dodano:

Odsłon: 7945

Przed wyjazdem "sprzątamy" lodówkę. Właśnie wtedy, zawsze powstają niesamowicie pyszne dania.

Składniki

  • 1/2 główki młodej kapusty
  • 250 g mięsa mielonego (u nas wołowe)
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • sól, pieprz
  • 10 małych młodych ziemniaków
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 3 dymki
  • 100 g sera pecorino peperoncino
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 1 pęczek koperku
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie


  1. Kapustę szatkujemy.

    Mięso mielone mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i musztardą. Do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem. Formujemy pulpety wielkości orzecha włoskiego.

    Ziemniaki obieramy.

    Paprykę kroimy w słupki.

    Dymki kroimy wzdłuż na pół.

    Ser kroimy na plasterki.

    W naczyniu żaroodpornym układamy kapustę, na niej pulpety, dymki, ziemniaki, paprykę i ser.

    Całość zalewamy gorącym bulionem, zapiekamy pod przykryciem 45 min ( w zależności od wielkości ziemniaków można wydłużyć czas pieczenia, najlepiej sprawdzić widelcem, czy są miękkie ) w temperaturze 190°C. Podajemy na ciepło z posiekanym koperkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

smaker 08 lipca 2016 Ile pyszności w jednym daniu! Świetny pomysł :] Odpowiedzi: 1 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 08 lipca 2016 Widać,że wyszła pyszna,najlepsze dania wychodzą kiedy sprzątamy lodówkę:) Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

BEATA1978 08 lipca 2016 Pychota, muszę zrobić, choć sama nie wiem kiedy zdążę ;)W każdym razie zabieram do książki. Pozdrawiam :) Odpowiedzi: 1 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń