Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sycące, jednogarnkowe danie idealne na chłodniejsze pory roku. Rozgrzewa i syci
A dziś na śniadanie pyszny omlet.
Odsłon: 214
W sezonie warto skorzystać i przygotować coś pysznego z cukinii. Poniżej pomy...
Odsłon: 158
A dziś na śniadanie pyszny omlet.
Odsłon: 214
W sezonie warto skorzystać i przygotować coś pysznego z cukinii. Poniżej pomy...
Odsłon: 158
Składniki
Żeberka kroję na części i gotuję do miękkości, aż mięso będzie miękkie i łatwo będzie odchodzić od kości ( ponad godzinę )
Kapustę kroimy na drobniejsze kawałki i zalewamy w garnku ok 3 litrami wody. Jeśli jest sok spod kapusty to również wlewamy go do garnka. Kapustę gotujemy, aż będzie miękka dodając do niej w międzyczasie przyprawy ( kminek, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnach)
Boczek kroimy w kostkę, wytapiamy na patelni i dodajemy do niego pokrojoną cebulę. Smażymy razem do ładnego zeszklenia. Dodajemy do gotującej się kapusty
Ugotowane mięso oddzielamy od kości i dodajemy do ugotowanej kapusty. Wszystko razem gotujemy jeszcze ok 20 minut. Doprawiamy obficie majerankiem. Jeśli kapuśniak jest za gęsty rozcieńczamy go przegotowaną wodą do odpowiadającej nam gęstości
Na koniec smakujemy i doprawiamy pieprzem oraz ewentualnie solą
Podajemy z ziemniakami. Ziemniaki pokrojone w kostkę można dodać bezpośrednio do gotującego się kapuśniaku ok 20 minut przed końcem gotowania ( ja gotuję osobno, bo kapuśniak gotuję na 2 dni, a dwudniowe ziemniaki w kapuśniaku mi nie smakują )