Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje całemu daniu wyrazistości i smaku. Polecam.
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 456795
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1220
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2091
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 505
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 456795
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1220
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2091
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 505
Składniki
Mięso myjemy, osuszmy papierowym ręcznikiem, solimy, oprószamy pieprzem, odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin. Po tym czasie mięso kroimy w plastry o szerokości 2 cm. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy mięso i obsmażamy na rumiano z obu stron. Po obsmażeniu solimy.
Karczek przekładamy do rondelka, zalewamy wodą, dusimy 30 minut. Po tym czasie mięso wyjmujemy na talerz. Z mąki, chrzanu i śmietany sporządzamy zawiesinę, którą rozprowadzamy ciepłym sosem mięsnym. Płyn wlewamy do rondelka, gdzie znajduje się reszta sosu. Całość energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Sos gotujemy kilka minut, jeżeli jest odpowiednio gęsty, wkładamy do niego mięso i podgrzewamy przez chwilę. Gotowe mięso podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką. Smacznego.