Do góry

Dania główne Przepis na:

Karczek w sosie musztardowym

Karczek w sosie musztardowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 274 Ocena: 2227

Dodano:

Odsłon: 1391

Mięciutkie mięso, które przed upieczeniem trzeba marynować 24 godziny. Możemy podać je z kluseczkami śląskimi, puree z kalafiora lub zwykłymi ziemniakami.

Składniki

  • Karczek - 1 kg
  • Czosnek - 8-10 ząbków
  • Ocet jabłkowy - 1 łyżka
  • Liść laurowy - 4 szt.
  • Ziele angielskie - 6 szt.
  • Ziarno jałowca - 8 szt.
  • Rozmaryn - 1/2 łyżeczki
  • Pieprz ziołowy - 1/2 łyżeczki
  • Sól - do smaku
  • Pieprz - 1 łyżeczka
  • Olej - 1/3 szkl. oleju + do obsmażenia
  • Musztarda delikatesowa - 3 łyżki
  • Śmietana 18% - 5 łyżek
  • Bulion - 1/2 szkl.
  • Mąka - 1 łyżka
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ząbki czosnku obieramy, liście laurowe kruszymy. Ziele angielskie i ziarna jałowca rozgniatamy w moździerzu. Karkówkę myjemy i osuszamy. Nacieramy solą, szpikujemy ząbkami czosnku. Łączymy olej i ocet, dodajemy liście laurowe, rozgniecione ziarna jałowca i ziela angielskiego, pieprz czarny, pieprz ziołowy, rozmaryn i wszystko dokładnie mieszamy. Karczek zalewamy marynatą i odstawiamy do lodówki na 24 godz. (odwracamy go kilka razy, by marynata równomiernie pokryła mięso).

  2. Mięso wyjmujemy z marynaty (marynatę zachowujemy) i obsmażamy na rozgrzanym oleju, by ładnie się przyrumieniło z każdej strony. Przekładamy do brytfanny/ naczynia żaroodpornego, zalewamy pozostałą marynatą i pieczemy 15 min. w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy kolejne 50 minut, polewając wytwarzającym się sosem.

  3. Sos z pieczenia przecedzamy i przelewamy do rondla. Dodajemy pół szklanki bulionu i musztardę, mieszamy razem i zagotowujemy. Mąkę mieszamy ze śmietaną, wlewamy do sosu i gotujemy 5 minut. Karczek kroimy w plastry, polewamy sosem. Podajemy z ziemniakami, kluskami lub puree warzywnym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń