Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mięciutkie mięso, które przed upieczeniem trzeba marynować 24 godziny. Możemy podać je z kluseczkami śląskimi, puree z kalafiora lub zwykłymi ziemniakami.
Czy to najlepsze brownie jakie zjesz:owszem
Odsłon: 184
Czy to najlepsze brownie jakie zjesz:owszem
Odsłon: 184
Składniki
Ząbki czosnku obieramy, liście laurowe kruszymy. Ziele angielskie i ziarna jałowca rozgniatamy w moździerzu. Karkówkę myjemy i osuszamy. Nacieramy solą, szpikujemy ząbkami czosnku. Łączymy olej i ocet, dodajemy liście laurowe, rozgniecione ziarna jałowca i ziela angielskiego, pieprz czarny, pieprz ziołowy, rozmaryn i wszystko dokładnie mieszamy. Karczek zalewamy marynatą i odstawiamy do lodówki na 24 godz. (odwracamy go kilka razy, by marynata równomiernie pokryła mięso).
Mięso wyjmujemy z marynaty (marynatę zachowujemy) i obsmażamy na rozgrzanym oleju, by ładnie się przyrumieniło z każdej strony. Przekładamy do brytfanny/ naczynia żaroodpornego, zalewamy pozostałą marynatą i pieczemy 15 min. w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy kolejne 50 minut, polewając wytwarzającym się sosem.
Sos z pieczenia przecedzamy i przelewamy do rondla. Dodajemy pół szklanki bulionu i musztardę, mieszamy razem i zagotowujemy. Mąkę mieszamy ze śmietaną, wlewamy do sosu i gotujemy 5 minut. Karczek kroimy w plastry, polewamy sosem. Podajemy z ziemniakami, kluskami lub puree warzywnym.